Miladin Kovacevic
Foto:Screenshot/Youtube/B92

Vest da je bivši košarkaš Miladin Kovačević, koji je pre 10 godina došao u žižu svetske javnosti zbog brutalnog prebijanja studenta u Bostonu, ponovo uhapšen zbog nasilja, odnosno zlostavljanja i mučenja svoje devojke Tine T. (26), bila je glavna u svim medijima u četvrtak uveče. Policija je ekspresno reagovala, ubrzo uhapsila i procesuirala Kovačevića, koji se tako posle decenije ponovo našao na svim naslovnim stranama, iznova kao brutalni i nepopravljivi nasilnik. Do preokreta, međutim, došlo je već nakon saslušanja, kada je na opšte iznenađenje odlukom Prvog osnovnog suda Kovačević pušten da se brani sa slobode, jer je utvrđeno da devojka ima lakše povrede. Kako se brutalno nasilje i mučenje za dva dana pretvorilo u lake povrede, ostalo je nejasno, ali i pokrenulo lavinu nagađanja i spekulacija na temu - odakle se sad stvorio Miladin Kovačević?

Slučaj Kovačevića, koji se tereti za napad na devojku, proteklih dana bio je glavna tema u srpskoj javnosti i medijima. Toliko, da je potpuno stavio u zapećak sistemski mnogo važniji slučaj, a to je slučaj Kontić, odnosno slučaj nasilnika Ivana Kontića koji je brutalno pretukao M. M. iz Novog Sada, što je zabeleženo na obližnjem video-nadzoru. Kontić je, dok ga je „tražila“ policija, bio u novosadskom tužilaštvu, koje je to i potvrdilo, pa se postavilo pitanje da li ga je neko iz policije štitio. Kasnije se pojavila informacija da je zbog toga smenjen inače problematičan načelnik NS policije Miliorad Šušnjić ali MUP to nije hteo da potvrdi, ni na više puta ponovljena pitanja Nova.rs

Umesto toga, gromoglasno je odjeknuo slučaj Kovačević, i završio se – slabim piskom.

Policija je u ovom slučaju ekspresno reagovala, pa je tako za Kovačevićem, inače osuđenim nasilnikom, odmah po prijavi krivičnog dela bila raspisana potraga.

O slučaju Kovačević se čak i direktor policije Vladimir Rebić oglasio prilikom gostovanja na televiziji „Prva“ rekavši da je predmet Kovačević policijski rešen i da je on „školski primer kako policija treba da postupa“.

Pročitajte još...

„Konstatovane su određene povrede, mislim da su ocenjene kao lakše. Povrede ne moraju da budu samo fizičke, mogu biti i emotivne“, kazao je Rebić  o devojci koju je napao Miladin Kovačević ne precizirajući tačno intenzitet emotivnih povreda koje iziskuju ovako munjevito reagovanje policije i pompezno izveštavanje javnosti.

Rebić je bio mnogo rečitiji nego o slučaju Kontić, iako je taj slučaj mnogo važniji za policiju, jer postavlja teška pitanja o skrivanju i zataškavanju u najvišim ešalonima MUP-a.

Brza reakcija policije u slučaju Kovačević možda i ne bi bila tako iznenađujuća ukoliko uzmemo u obzir slučaj Ivana Kontića, za kojim je poternica bila raspisana tek nakon više od dve nedelje, i to usled pritiska javnosti. Za razliku od njega, za Kovačevićem, u čijem je slučaju, kako je naveo Rebić, bila reč „više o emotivnim povredama“, potraga odmah raspisana.

Dodatnu sumnju onima koji inače ne veruju MUP-u  izazvao je i snimak svađe Kovačevića i pomenute devojke, koji se tokom jučerašnjeg dana pojavio na društvenim mrežama, a u kome se čuje kako nekadašnji košarkaš, kroz zatvorena vrata, govori da ne želi više da bude sa njom.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/ Saslušanje Miladina Kovačevića

„Hoću da budem s tobom, otvori mi, hoću da budem s tobom”, pričala je devojka, navodno grebući njegova vrata, da bi Kovačević na to odgovorio: “Nema ništa od toga Tina, s tim ponašanjem ne moraš nikada više da me vidiš”.

Kovačević je proteklih dana ispunjavao naslovne strane medija, a na naslovnicima nigde nije bilo takođe slučaja nasilja – prebijanja momka u Novom Sadu, gde je pokušano očigledno zataškavanje, a potom i sukobi na relaciji MUP i tužilaštvo, kao i smena načelnika novosadske policije.

Sve to je, kod znatnog dela javnosti, ostavilo utisak da je slučaj „brutalno-emotivnog“ nasilnika poslužila prethodno iskompromitovanoj policiji u opravdavanju propusta i serije skandaloznih poteza čelnika MUP u slučaju Kontić.

Naravno, niko ne spori da je Kovačević osvedočeni nasilnik i da treba da odgovara za sve što je uradio, ali treba da odgovara i Kontić. Dvostruki aršini u tretiranju ova vremenski bliska dva slučaja brutalnog nasilja, od kojih smo jedan gledali u izuzetno uznemirujućem videu, a drugi u prilično neuverljivom, razlog su za brigu – prvenstveno za žrtve nasilja koje policija i tužilaštvo treba da štite.

Ivan Kontić Foto: MUP

Nekadašnji sudija, a danas advokat Vladimir Vučinić istakao je u razgovoru za portal Nova.rs da je zadatak policije da jednako postupa u svim slučajevima.

„Suština je da pravna sigurnost u jednoj državi podrazumeva jednako postupanje u nekim sličnim situacijama, nevezano za to ko su akteri. Da li su naši ili strani državljani i slično, tu mora jednako da se postupa. Policija ima obavezu da se po saznanju da je učinjeno neko krivičnon delo mora da postupa i procesuira osumnjičena lica. Ovde imamo različito postupanje u sličnim situacijama, bez obzira na težinu posledica. Ovako ne sme da se radi“, rekao je Vučinić.

Foto: N1/ Vladimir Vučinić

On se osvrnuo i na to da li je možda reakcija policije u slučaju Kovačevića bila ovako ekspresna zbog nepostupanja u slučaju Kontić, a koje je rezultiralo time da on napusti zemlju pre nego što je za njim raspisana poternica.

„Kada se desi neki propust, ne samo u policiji, već u bilo kom vitalnom sektoru, naravno da se motivišu lica koja rade u istom da ne naprave nijedan više. Mada se ova greška ne može opravdati“, rekao je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare