Foto: Printscreen/Tv Prva

Direktor policije Vladimir Rebić, prilikom gostovanja u jutarnjem programu televizije "Prva", govorio je o slučaju brutalnog prebijanja mladića M. M. (28) od strane Ivana Kontića u Novom Sadu, a koji je zgrozio srpsku javnost. Rebić je tom prilikom istakao da postoje propusti u istrazi u vezi sa Kontićem, kao i da su video-snimci sa kamera koje su usnimile incident izuzete tek 4. septembra, iako se napad dogodio još 24. avgusta.

Rebić je najpre istakao da policija trenutno nema podatke o lokaciji Kontića, ali da su u kontaktu sa policijama u zemljama u okruženju.

„Činjenica je da mi nemamo trenutno podatke, on nije u Srbiji. Dobijamo povremeno informacije koje odmah proveramo i stalno smo u kontaktu sa direktorom crnogorske policije. S obzirom da je raspisana crvena Interpolova poternica, on se ne može predugo kriti. Ja očekujem da će pre ili kasnije Kontić biti uhapšen“, rekao je Rebić.

Pročitajte još...

On je istakao da su policijski službenici odmah po učinjenom delu obavestili Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, iako je ona saopštilo da je obavešteno tek nekoliko dana kasnije.

„Istina je da su policijski službenici odmah po saznanju da je učinjeno krivično delo, a to se desilo 24, avgusta, ostvarili komunikaciju sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Novom Sadu. Oni su od strane policijskih službenika i obavešteni da se dogodio događaj, i usmeno smo dobili stav od postupajućeg tužioca da se radi o krivičnom delo teške telesne povrede, sve drugo je neistina“, rekao je Rebić.

Ipak, direktor policije je prilikom gostovanja priznao da je bilo određenih propusta u postupanju policije u slučaju Kontić.

„Primer Miladina Kovačevića je školski primer kako treba raditi. Činjenica je da u slučaju Kontić postoje određi propusti u određenim fazama postupanja, prijava tužiocu je bila blagovremena, ali je bilo određenih policijskih propusta u smislu da su policjaci radili posao, da tako kažem, traljavo, neizainteresovano, sporo. U svakom slučaju, nije postojala sistemski namera da se Kontiću pomogne. Da li na nekom nižem nivou, postoji mogućnost da su pojedinci pokušavali“, rekao je Rebić.

On je dodao i da je ministar MUP Nebojša Stefanović odmah naložio Sektoru unutrašnje kontrole da izvrši provere u vezi sa postupanjem policijskih službenika.

Pročitajte još...

„Iz SUK-a su utvrdili određene propuste. Svi oni koji su pogrešili, mogu da očekuju da će snositi odgovornost. Ne postoji sistemsko opstruiranje ovog slučaja, ne postoji nikakva volja vrha policije da se pomogne Kontiću“, rekao je direkor policije.

Rebić se osvrnuo na to i zašto je policija tek 4. septembra nabavila snimak, iako se događaj desio 24. avgusta.

„Relativno dugo se čekalo na pribavljanje snimaka, 4. septembra se došlo do snimka. Video-zapis nije u nadležnosti policijske uprave ili grada, morali smo od vlasnika objekta da tražimo. Takođe, potraga je relativno kasno raspisana i zbog toga će neko odgovarati“, rekao je on i dodao:

„U posed snimka smo došli 4. septembra. Policijski službenik ponovo odlazi u Osnovno javno tužilaštvo na konsultcije i pokazuje snimak. Tužilac se uverava u snimak i ostaje pri tome da se radi o teškoj telesnoj povredi i ostvaruje komunikaciju s višim tužiocem i traži od njega stav. Viši tužilac traži tri dana za konsultacije i 7. potvrđuje da ostaje kvalifikacija krivičnog dela teške telesne povrede“, rekao je Rebić.

Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

On je dodao i da je činjenica da je napadnuti mladić u PU Novi Sad došao 2. septembra i dao iskaz o napadu, iako do tada nije hteo da sarađuje.

„Kaže tukli su me, navodi ime Kontića i još jednog mladića, za trećeg nije znao, mi smo ga identifikovali. I tom prilikom, njegov advokat Paligorić predaje krivičnu prijavu u kojoj on ovaj događaj kvalifikuje kao ubistvo u pokušaju. Takvu krivičnu prijavu policija predaje nadležnom tužiocu. On je do 11. septembra bio stava da je reč o teškoj telesnoj povredi, 12. je promenio da je to krivično delo ubistvo u pokušaju. Više tužilaštvo vrši prekvalifikaciju dela i samim tim se menja nadležnost tužilaštva, više nije Osnovno nadležno, već Više“, rekao je on.

Rebić je rekao i da je policija ispoštavala sve procedure u ovom slučaju, ali da je „mogla da postupa brže“.

Podsetimo, policija je raspisala poternicu za Ivanom Kontićem zbog sumnje da je brutalno pretukao mladića M. M. (28) u Novom Sadu. Za ceo slučaj saznalo se nakon što je političar Miroslav Parović objavio video-snimak na svom Fejsbuku, a na njemu se vidi kako Kontić napadnutog muškarca udara sve dok on nije izgubio svest, a potom mu lomi ruke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare