Ivan Kontić Foto: MUP

Ivan Kontić (30), koji je osumnjičen za zversko prebijanje Novosađanina M. M. (28), boravio je u prostorijama Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu, samo tri dana pre nego što je za njim raspisana potraga i na internetu objavljen snimak nezapamćenog napada, ekskluzivno saznaje portal Nova.rs. Kontić je tog dana došao u tužilaštvo kako bi zbog drugog krivičnog dela iz 2018. uplatio novac u dobrotvorne svrhe primenom takozvanog oportuniteta. U tom trenutku, tužilaštvo nije znalo da se u njihovim prostorijama nalazi osoba odgovorna za obračun u Jevrejskoj ulici, a s obzirom na to da je krivična prijava podneta nekoliko dana ranije, postavlja se pitanje da li je i novosadska policija delila isto neznanje ili je ovo konačan dokaz da je istraga u ovom slučaju jasno sabotirana.

Naša saznanja, zvanično je potvrdilo i Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu, koje je napomenulo da u tom trenutku nije imalo informaciju da je Kontić istovremeno osumnjičen za napad u Jevrejskoj.

Snimak zverskog prebijanja, Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

„Tačno je da je dana 08.09.2020. godine osumnjičeni Kontić Ivan zaista pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva, a u prisustvu branioca, ali samoinicijativno, bez prethodno upućenog poziva, radi primene odredaba o odlaganju krivičnog gonjenja povodom događaja iz 2018. godine. Međutim, u tom trenutku, od strane Policijske uprave u Novom Sadu zvanično nije bio utvrđen identitet izvršioca krivičnog dela učinjenog dana 24.08.2020. godine na štetu M.M., te ovo tužilaštvo nije imalo, niti je tehnički moglo imati saznanja da se u konkretnom slučaju radi o istom licu. Pojašnjavamo, internom organizacijom rada u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu, određeno je osoblje koje isključivo postupa u predmetima u kojima se primenjuje institut odlaganja krivičnog gonjenja i koje, shodno tome, nema uvida u druge predmete u kojima se ovaj institut ne primenjuje, pa samim tim, objektivno nisu ni mogli imati saznanja da postoje indicije da je Kontić Ivan učinilac i krivičnog dela izvršenog dana 24.08.2020. godine na štetu M.M., niti je podatak o njegovom identitetu bio poznat javnosti u tom trenutku“, navedeno je u saopoštenju Osnovnog tužilaštva u Novom Sadu.

Pročitajte još:

Foto: Printscreen/Facebook/Miroslav Parovic

Međutim, da li ni policija u tom trenutku nije znala da je Kontić odgovoran za napad veoma je upitno, s obzirom na to da je nekoliko dana ranije podneta krivična prijava od strane zastupnika pretučenog M. M. Preciznije, pitanje koje ostaje bez odgovora jeste kako je moguće da u periodu od 2. septembra do 8. septembra ne bude identifikovan napadač iz Jevrejske, iako se događaj odigrao pred svedocima, što su zabeležile i sigurnosne kamere, čije snimke, očigledno, niko nije ni pokušao da pribavi.

Evo i duže verzije snimka prebijanja mladića u Novom Sadu. Taman da neobaveštena policija može sve da indetifikuje….

Posted by Мирослав Паровић on Субота, 12. септембар 2020.

U daljem odgovoru, tužilaštvo ukazuje da se potraga za licem za koje se sumnja da je izvršilo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, shodno odrebama Zakona o policiji, raspisuje upravo od strane policije, odmah po saznanju da je takvo krivično delo učinjeno i utvrđivanju identiteta potencijalnog izvršioca.

Pročitajte još:

„Shodno ovlašćenjima policije propisanim u odredbi člana 286 Zakonika o krivičnom postupku, koja istovremeno propisuje i dužnost policije da preduzme potrebne mere da se pronađe učinilac krivičnog dela, odnosno, da se isti ne sakrije ili ne pobegne. Shodno tome, ovom tužilaštvu nije bilo poznato da li je od strane Policijske uprave u Novom Sadu za izvršiocima predmetnog krivičnog dela raspisana potraga, s obzirom da ovo tužilaštvo o činjenici da li je potraga u konkretnom slučaju raspisana ili ne, nije bilo obavešteno, pa samim tim o navedenom nije bilo saznanja ni dana 08.09.2020. godine, kada je Kontić Ivan pristupio u službene prostorije ovog tužilaštva“, stoji u saopštenju.

Napominjemo da je neposredno nakon potpisivanja oportunita, Kontić, prema zvaničnim informacijama, pobegao iz Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare