Stanko Subotić Cane Foto:Nemanja Jovanović

Visoki savet sudstva objavio je juče oglas za izbor predsednika Vrhovnog kasacionog suda, a rok za podnošenje prijava je 15 dana, tačnije do 8. januara 2021. Dosadašnjem predsedniku Dragomiru Milojeviću istekao je mandat još 2018. godine, ali je na tom mestu ostao u statusu vršioca funkcije, što su mnogi u pravosudnim krugovima ocenili kao direktno kršenje Ustava. Kako portal Nova.rs sazanje, u trci za novog predsednika biće nekoliko sudija, a kao najozbiljniji kandidati spominju se dosadašnji predsednik Apelacionog suda u Beogradu Duško Milenković, kao i sudija Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović.

Milojevićev naslednik biće treći predsednik Vrhovnog kasacionog suda od njegovog formiranja 2010. godine, a prva predsednica bila je Nata Mesarović, najpoznatija po tome što je okončala postupak protiv pripadnika JSO i „zemunskog klana“, kojima je izrekla maskimalne kazne zbog ubistva premijera Zorana Đinđića.

Dragomir Milojević Foto: N1

Spekulacije i nagađanja ko će zasesti u fotelju prvog čoveka najvišeg suda u zemlji u Nemanjinoj 9 traju više od dve godine, s obzirom na to da je dosadašnjem predsedniku Dragomiru Milojeviću istekao mandat još u novembru 2018. Umesto raspisivanja izbora za novog predsednika suda još tada, Milojević je imenovan za vršioca funkcije kako bi i dalje mogao da ostane u fotelji, koju će pak, nakon predstojećih izbora, konačno i neodložno morati da napusti.

Kao najozbiljniji kanditat duže vreme se pominjao sudija Vrhovnog kasacionog suda i aktuelni predsednik Višeg suda u Beogradu Aleksandar Stepanović, koji je nedavno dospeo u žižu javnosti nakon što je u intervjuu za Krik otvoreno kritikovao predsednika republike Aleksandra Vučića, ali i činjenicu da pred sudovima u Srbiji „ne postoje predmeti visoke korupcije“.

Međutim, kako portal Nova.rs nezvanično saznaje, Stepanović je na posletku ipak odustao od kanditature, dok je njegova „ispisnica“ Jasmina Vasović ušla u trku. Zanimljivo je da su njih dvoje trenutno najmlađe sudije Vrhovnog-kasacionog suda, kako po godinama života, tako i godinama staža, s obzirom na to da su njihove kolege iz Nemanjine 9, u proseku, bar deset godina iskusnije.

Aleksandar Stepanović, Jasmina Vasović, Duško Milenković, Foto: Arhiva/Visoki kasacioni sud/E-Stock/Dušan Milenković

Sudiju Jasminu Vasović često je pratio glas da je vrtoglavo napredovala u svojoj karijeri, od kada je 2002. izabrana za sudiju krivičnog odeljenja nekadašnjeg Prvog opštinskog suda. Nakon reizbora 2009. izabrana je najpre za istražnog, a potom i postupajućeg sudiju Višeg suda, u kom je ostala do 2013. kada prelazi u Apelacioni sud. U novembru 2018. izabrana je za sudiju Vrhovnog kasacionog suda zajedno sa Aleksandrom Stepanovićem, baš u trenutku kada je Dragomir Milojević imenovan za vršioca funkcije tog suda jer mu je prethodno istekao mandat.

Inače sudija Vasović je tokom 18 godina sudila u mnogim medijskim predmetima među kojima su i slučaj Katarine Rebrače, istražnog sudije iz slučaja Topčider Vuka Tufegdžića, ali i najsramotnijeg postupka u istoriji pravosuđa koje traje i dan danas skoro punih  15 godina –  smrt devojčice Anje Grahovac (3) zbog lekarske greške.

Takođe sudija Vasović bila je član veća Apelacionog suda koje je oslobodilo krivice Stanka Caneta Subotića za šverc cigareta. Ova presuda izazvala je brojne kontroverze u javnosti, posebno nakon što je Vrhovni kasacioni sud ocenio da je presuda bila nezakonita, odnosno da su pojedini dokazi isključeni iz spisa predmeta bespravno. Krik je nedavno objavio i da je sudija Zoran Savić, koji je predsedavao ovim većem , u međuvremenu postao građevinski preduzimač koji na Kopaoniku gradi luksuzne apartmane. Međutim, ni Savić, ni Vasović, ali ni ostale njihove kolege koje su oslobodile Subotića nisu odgovarale zbog ovako grubog kršenja zakona.

Drugi sudija koji se pominje kao ozbiljni kanditat je Duško Milenković, aktuelni predsednik Apelacionog suda u Beogradu.  Na tom mestu nalazi se punih sedam godina, ali se često ne pojavljuje i ne oglašava u javnosti. U Krikovoj bazi sudija „Prosudi ko sudi“ , navedeno je da je sudija Milenković poznat javnosti sa sušenja pripadnicima DB i JSO zbog ubistva na Ibarskoj magistrali, „stečajnoj mafiji“, Sretenu Jociću zvanom Joca Amsterdam zbog ubistva hrvatskog novinara Ive Pukanića….

Takođe, Milenković je zajedno sa Vasović bio član veća koje je oslobodilo Caneta Subotića.