Foto: Nova.rs, Ataimages, MUP

Fotelja direktora policije prazna je duže od 18 meseci, od kada se krajem 2021. tadašnji direktor Vladimir Rebić nije vratio sa odmora, već otišao u penziju. Od tada srpska policija ni formalno nema "prvog operativca", već vršioca dužnosti, a po svemu sudeći, sadašnji ministar Bratislav Gašić sve konce drži u svojim rukama, što stručnjaci u razgovoru za Nova.rs ocenjuju kao vrlo zabrinjavajuće.

Krajem 2021. godine tadašnji direktor policije Vladimir Rebić otišao je na godišnji odmor sa kog se nikada nije vratio u fotelju „prvog operativca“ MUP Srbije, a srpska policija je ostala bez instituta koji je zamišljen kao zaštita od politizacije. Od tada postoje vršioci dužnosti, koji praktično samo popunjavaju broj i ne obavljaju svoju funkciju kao što predviđa Zakon o policiji. Situacija je, zapravo, još gora.

Vladimir Rebić Foto:E-Stock_nenad_milosevic

Ministri su se smenjivali, Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić su se rotirali na funkcijama, pa je tako Gašić postao ministar policije, a prvi čovek BIA sada je Aleksandar Vulin. Gašić je ušao u deveti mesec ministrovanja, a situacija u policiji se nije popravila, naprotiv.

Među prvim potezima novog ministra bilo je i dovođenje kadrova iz njegove prethodne „firme“, Bezbednosno informativne agencije, koji su postavljeni u sve veće i važnije uprave policije u Srbiji. Jedan od ključnih transfera je bio i prelazak Gorana Colića, čoveka od poverenja Bratislava Gašića koji je postavljen za prvog čoveka Sektora unutrašnje kontrole.

Bratislav Gašić i Aleksandar Vulin Foto:A.K./ATAImages

Gašić je takođe pokušao da popuni mesto direktora policije proverenim kadrom iz BIA, pa je tako pokušao da progura novi Zakon o unutrašnjim poslovima koji je predviđao i jednu bitnu izmenu: da na mesto direktora policije može da bude postavljen bilo ko iz bezbednostih struktura, a ne samo čovek koji je svoj radni vek proveo u policiji, kao što predviđa važeći Zakon o policiji. Taj pokušaj nije uspeo, predlog nacrta zakona je, po drugi put „pao“ jer su se protiv njega pobunili svi, od stručne javnosti, preko nevladinih organizacija i pojedinih policijskih sindikata, do građana.

Pročitajte još:

Takva situacija dovela je do toga da Gašić u svojim rukama drži i štap i šargarepu, jer se, kako su nam objasnili upućeni, sada sva unapređenja u MUP obavljaju preko kabineta ministra, a ne komisijski po upravama policije. Uz to, sprema se „sistematizacija“, koje se mnogi u MUP plaše, jer može predstavljati još jednu čistku za nepodobne.

„Institut direktora policije je zamišljen upravo da bi bio brana politizaciji policiji i da bi se smanjio uticaj ministra, koji dolazi iz politike na rad u policiju. Ministar je trebalo da bude zapravo posrednik između Vlade i policije, a direktor je trebalo da bude osoba koja bi praktično upravljala radom policajaca. Mislim da izbor direktora u prethodnom mandatu (Vladimir Rebić) i u prethodna dva mandata (Milorad Veljović) nije bio adekvatan, jer je na to mesto potrebno postaviti jaku ličnost“, objašnjava Milan Dumanović iz Novog policijsko – sindikalnog saveza.

Milan Dumanović Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dumanović se protivi nacrtu novog Zakona o unutrašnjim poslovima, po kom bi direktor policije mogao da bude neko ko nije iz MUP.

„To su potpuno različiti sistemi rada, teoretski mogao bi neko iz vojnih službi bezbednosti da dođe na čelo policije. Zamislite kako bi vojska funkcionisla da na njeno čelo dođe neko iz policije? Problem je što ministar Gašić krši zakon, trenutno, formacijski, direktoru je najbliži načelnik Sektora unutrašnje kontorle, a pošto direktora praktično nema, ispada da je posle ministra najvažnija pozicija koju zauzima čovek koga je Gašić doveo iz BIA, Goran Colić. Tako je praktično sva moć skoncentrisana u rukama ministra koji je politička figura“, objašnjava Dumanović.

hapšenje pretnje
Ilustracija Foto:BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC

Predsednik Strukovnog udruženja policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ Nenad Ljubišić naglašava da je nedopustivo da policija duže od godinu i po dana nema direktora.

„Vrlo je tužno i nedopustivo da policija nema direktora toliko dugo. Ministar Bratislav Gašić i izvršna vlast na taj način ostvaruju uticaj u direkciji policije koji ne bi trebalo da imaju. Oni kontrolišu operativni rad policije, to je vrlo opasno. Potrebno je da na to mesto dođe osoba iz policije, koja zna posao, ali koja mora i da ima integritet. Sadašnje stanje je nodrživo i opasno“, zaključuje Nenad Ljubišić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare