Predrag Koluvija Foto: Printscreen/Radio televizija Vojvodine

Uprkos svim nadljudskim naporima državnog vrha da se nakon otkrivanja afere “Jovanjica” i pronalska najveće plantaže marihuane u Evropi maksimalno distancira od uhapšenog vlasnika Predraga Koluvije, njegova skromno osmišljena odbrana i neubedljiva taktika obrazloženja pred Specijalnim sudom poslednja dva dana, samo je dodatno izazvala sumnju u javnosti da iza ovog “organskog” projekta stoje najviši državni funkcioneri i njima bliski pojedinci, kao i da je razotkrivanje ovog slučaja direktna posledica njihovih unutrašnjih sukoba i previranja koja su se u jednom trenutku otela kontroli. 

Sumanute izjave Koluvije i njegovo poistovećivanje sa državom, neverovatne tvrdnje o uplivu stranog faktora i industrijskoj špijunaži, optužbe na račun inspektora, pominjanje bivšeg ministra policije, načelnika BIA i ostalih funkcionera SNS, i uopšte kompletno izokretanje činjenica i spinovanje dokazima, najbolje potvrđuju da je odbrana vlasnika Jovanjice postala državni projekat sa samo jednim ciljem – da ga spreči da ga progovori.

Slobodan Milenković Foto:MUP

To potvrđuje i činjenica što se rafalna paljba optužbi kojoj su izloženi inspektori koji su hapsili Koluviju, prenela iz sudnice i na naslovne strane prorežimskih tabloida, koje iz nekog razloga sada treba proglasiti najvećim negativcima ovog slučaja i istovremeno spasti ugled i čast onima čija zabranjena imena sve vreme provejavaju kroz ovaj slučaj. Jedno od njih je ime i brata predsednika republike Andreja Vučića, kog je u svojoj “odbrani” pomenuo upravo Koluvija.

“Policijski inspektor Dušan Mitić mi je u stanici nudio nagodbu da za Jovanjicu optužim Andreja Vučića i Zvonka Veselinovića (kontroverznog biznismena sa Kosova prim. aut.)”, izjavio je Koluvija, dodajući da je čak i zamenik tužioca za organizovani kriminal Saša Drecun, stajao ispred kancelarije i čekao da on potpiše tu izjavu.

Međutim portal N1, objavio je da su inspektor Mitić, kao i načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradske policije Slobodan Milenković prošli poligrafsko testiranje, odnosno da su sve njihove tvrdnje u vezi sa istragom ovog slučaja bile tačne. Iz toga se zaključuje da je jedina izmišljotina bila Koluvijina priča o nagodbi i optužbi Andreja Vučića, pa se s razlogom nameće pitanje zašto je slagao.

Takođe, nakon što su starijeg Vučića u javnosti sa Koluvijom povezali i opozicioni političari, predsednik republike je tokom skeča svog partijskog kolege iz Novog Sada, Miloša Vučevića i podnošenja krivične prijave protiv njih dvojice nenadležnom Republičkom tužilaštvu najavio da je zajedno sa bratom spreman da ode na poligraf i odgovara na pitanja u vezi sa Jovanjicom. Zašto su to samo uradili policajci koje Koluvija optužuje, a ne i braća Vučić, pitanje je koje je do danas ostalo bez odgovora.

Da je sve deo loše osmišljene odbrane koja ima za cilj da iz korena izokrene čitav slučaj i Koluviju predstavi kao nasankanog privrednika “čiji bi biznis sudelovao sa 1 odsto BDP” dodatno potvrđuje i “koketiranje” sa pričom o industrijskog špijunaži”, “američkom faktoru” i svim onim što bi kod prosečnog stanovnika države, a posebno glasačkog tela trebalo da stvori utisak nove i uvek najlakše prihvaćene teorije zavere. Upravo zato celokupna Koluvijina odbrana neodoljivo podseća na metode kojima se po proverenom receptu služe državni funkcioneri, vređajući inteligenciju svakog iole informisanog stanovnika Srbije.

Pročitajte još:

Posebno je interesantno što je u Koluvijinu odbranu uključen i funkcioner SNS Vladimir Đukanović, koji je osim toga što je narodni poslanik i blizak prijatelj predsednika, istovremeno i advokat Andreja Vučića u postupku koji je poveo protiv Miroslava Aleksića, potpredsednika Narodne stranke zbog njegovih izjava u javnosti o povezanosti Koluvije i Andreja Vučića.

Vladimir Đukanović, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

“Ako Đukanović brani čoveka kod koga je zaplenjeno najviše marihuane u istoriji Srbije, a istovremeno brani Andreja Vučića u procesu protiv mene za uvredu časti,  jasno je da je cela država stala u odbranu Koluvije sa ciljem da ne progovori. Nisam nijednog trenutka čuo da je predsednik pohvalio policajce ili rekao ružnu reč o Koluviji“, naveo je Aleksić, podsećajući da je Koluvija bio član pojedinih državnih delegacija u inostranstvu, da je držao predavanja, a smatra da je možda pripreman i za nekog novog ministra poljoprivrede.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare