Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Otkako je na suđenju u slučaju Jovanjica počelo iznošenje odbrane vlasnika imanja Predraga Koluvije, ponovo smo svedoci i najava novih momenata u istrazi. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u poslednjih nekoliko dana je u više navrata govorio o tom slučaju, najavljujući i novi poligraf za dvojicu policajaca, koji su u Koluvijinom hapšenju učestvovali, a koji su na tom testiranju bili već dva puta. Predsednik kaže i da pojedini mediji od njih pokušavaju da naprave heroje. To što neki provladini tabloidi herojem prave vlasnika Jovanjice, ostalo je bez komentara. Kao što je bez odgovora i pitanje - kako je moguće da predsednik zna detalje koji su, inače, nepoznati?

Neretko institucije poput Vlade, Kriznog štaba i Narodne skupštine imaju zajedničkog, a nezvaničnog portparola – predsednika Srbije, iako to nije njegov posao.

Nije mu strano ni da bude glasnogovornik tužilaštva i istražnih organa, pa je tako u poslednjoj nedelji 2020. više puta, poput kakvog insajdera, javnost informisao o tome šta može da se očekuje na suđenju Predragu Koluviji, vlasniku plantaže „Jovanjica“.

„Gde je onaj poziv sa Koluvijom? A je li ćete možda na iznenađenje svih uskoro da čujete da su neki drugi razgovarali sa Koluvijom? Čini mi se da će biti iznenađenih. Interesantne stvari“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Na istu temu, u sličnom maniru, samo nekoliko sati pre predsednikove novogodišnje konferencije, govorio je glavni urednik provladinog tabloida „Informer“.

„Videćete strašna otkrića. Neki su u ovoj zemlji imali mnogo opasne planove i tek imaju opasne planove. Očekujte, ta istraga je otišla prilično daleko, očekujte šokantna otkrića“, rekao je urednik Informera Dragan Vučićević.

Pa onda, par dana kasnije, u istom studiju ponovo Vučić.

„Pokušavaju dva dana da prave od dvojice policajaca heroje. Videćemo šta su oni govorili istinu, a šta nisu, na stvarnom poligrafskom ispitivanju i sa stvarnim poligrafskim pitanjima, iako to nije dovoljno dokazno sredstvo za bilo šta“, dodao je Vučić.

I sručnjaci potvrđuju – poligraf zaista nije dokazno sredstvo. Ali, bilo je situacija kada se u njega, maltene, zaklinjalo, kao onda kada je na inicijativu predsednika gradonačelnik Novog Sada podneo krivične prijave protiv njega i njegovog brata.

„Moraće i to veštačenje telefonsko da se završi. Ne pregled komunikacija, već veštačenje. Moraće da se završi jedanput. Moraću da budem pozvan, po više krivičnih prijava. Niko me još nije pozvao, niko nije pozvao mog brata, mi smo obojica spremni da i idemo na poligraf“, rekao je predsednik Srbije.

Milićević: Predsednikove najave imaju političku konotaciju
Novinar portala Nova.rs Ivan Milićević, koji redovno prati ovaj postupak, smatra da predsednikove najave i priče o poligrafu zapravo imaju samo političku konotaciju, ali su mu svejedno zanimljive.

Foto: Printscreen/minrzs.gov.rs

„Zato što smo imali, tri dana smo slušali Koluviju koji je iznosio odbranu pred Specijalnim sudom i dodatno što se u to veme dogodio, da kažemo – napad na našu koleginicu Jelenu Zorić, odnosno, advokat joj je prenosio neke uznemirujuće poruke, koje su okarakterisane kao pretnje, očigledne pretnje. Tako da je taj tajming jako interesantan, zašto se baš sada spominje to šta će on da uradi, da li će on nekom nešto da otkrije novo ili neće“, smatra Ivan Milićević sa portala Nova.rs.

Radovan Lazić iz Udruženja javnih tužilaca podseća da je predsednik i krajem 2019, kada je postupak bio u fazi istrage, slično govorio. Dodaje, niko ne može da zna unapred šta će svedok ili osumnjičeni reći na samom pretresu.

„Osim ako nije na neki način na vezi sa tim svedokom ili tim osumnjičenim. Ne verujem i ne izgleda mi da je to u pitanju, više mi se čini da se radi o jednoj izjavi koja je političke prirode ili možda predstavlja neko očekivanje predsednika“, smatra Lazić.

Ali, šta ako najmoćniji čovek u državi zaista zna i ima neke informacije?

„Onda bi to moglo da bude prilično opasno, jer bi ukazivalo na neku vezu između nekih učesnika tog postupka i predsednika, a to već nije dozvoljeno“, dodao je Lazić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare