Borivoje Borović Foto: N1

Advokat Borivoje Borović tvrdi da sud u Ivanjici ne poštuje sopstvene odluke i odugovlači proces, kada je u pitanju slučaj nesreće koja se 2017. dogodila u "Namenskoj" u Lučanima - gde su usled eksplozije život izgubila dva radnika.

„Na prošlom glavnom pretresu sud je osvojio moj predlog kao punomoćnika oštećenih da se predmet uputi republičkom javnom tužiocu, da se sudi van Ivanjice. Smatram da taj sud nema kapacitete da predmet izgura do kraja. Iako je sud doneo to rešenje, očigledno pod pritiskom, doneo je novo rešenje u međuvremenu. Nije uputio predmet republičkom tužiocu, već je doneo novo rešenje, kojim je opozvao staro, gde je zakazao suđenje za 24. ili 25 januar . Tom odlukom da opoziva svoje rešenje pokazao je da sud nije nezavistan. Mi kao punomoćnici smo zabrinuti, jer se između ostalog, radi i o odugovljačenju postupka. Imamo situaciju gde se jedan svedok ispituje kroz tri pretresa, čime se vodi potpuno odugovlačenje“, kaže advokat Borivoje Borović za portal Nova.rs

Pročitajte još:

Podsećamo, 14. jula 2017. u fabrici MB „Namenska“ ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, izbila je eksplozija nakon koje su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do akcidenta je došlo prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Za smrt dvojice radnika 2017. godine sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Međutim, iako postoje brojni dokazi koji govore u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, kao i da sam objekat, a koji je bio u funkciji, nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je čak skoro dve godine bio u predistražnoj fazi.

Jedan od najrelevantnijih dokumenata koji potvrđuje da su načinjeni mnogobrojni propusti je i izveštaj Ministarstva odbrane označen „strogo poverljivim“ , u kome stoji da u vreme nesreće čak 11 „mera, radnji i postupaka“ nije realizovano u skladu sa propisima.

BONUS VIDEO: Ivanjica suđenje

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar