Foto: Nova.rs

U Osnovnom sudu u Ivanjici nastavljeno je suđenje za tragediju u fabrici "Milan Blagojević – Namenska", u kojoj su 2017. godine, od povreda zadobijenih u eksploziji baruta, preminuli radnici Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva, i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu. Sva trojica su negirali krivicu i preneli je na nastradale radnike.

Danas je nastavljeno ispitivanje Marka Mitrovića, svedoka nesreće i radnika u lučanskoj fabrici. To je bio treći nastavak njegovog ispitivanja.

Mitrović je govorio o tome da se na vučnom elektro vozilu, u trenutku kada je došlo do eksplozije, prevozilo više burića sa barutom, iako je to bilo zabranjeno. Rekao je da je u priručnom magacinu bilo preko 2 tone eksploziva.

Pročitajte još:

„Godinu dana nakon događaja, odnosno nakon što sam dao izjavu tužilaštvu, dobio sam otkaz. Navodno, jer je prestala potreba za mojim angažovanjem. A na moje mesto primljeni su novi radnici“, kazao je svedok Marko Mitrović.

Rekao je da je smatra da je otkaz bila u osveta direktora Radoša Milovanovića.

„Dobio sam ispred suda od poslovođe papir koji je trebalo da potpišem, a odnosio se na prestanak radnog odnosa. Rekao mi je da nije mogao ništa da učini jer mu je generalni direktor rekao da on ne sme da meni produži ugovor“, kazao je ovaj svedok.

Milovan Milivojević, otac nastradalog Milomira rekao je da je optužnica trebala da obuhvati još zaposlenih, pre svega rukovodioca u Pogonu raketnih goriva. On smatra da su ti nadređeni u tom trenutku bili tu, možda ne bi bilo natovareno više burića.

„Trčao sam ka tom pogonu u kojem je bio moj sin, kada mi je zazvonio telefon. Čuo sam Milomira kako plače i govori mi kako je izgoreo. Rekao je da je planulo čim su spustili bure. I tu se završio razgovor“, izjavio je Milivojević.

Foto: Nova.rs

On je rekao da se nakon toga sve izmenilo u pogonu. Da je uveden video nadzor, da je nabavljena kvalitetna zaštitna oprema koja su otporna na udarni toplotni talas, kartonski burići za barut su zamenjeni prohromskim i uvedene su stimulacije za radnike.

„Moj sin je nastradao u pamučnoj majici. Izgoreo je pozadi, jer je jasno da je bežao od vatre. A protiv požarni sustem se nije uključio. Da se to dogodilo stvorila bi se vodena zavesa. Marko Mitrović ne bi suv izašao, a bio je kad sam ga video“, ispričao je Milivojević.

Kako je izjavio, on smatra da je došlo do eksplozije jer u magacinu nije ostao ni gram baruta. Milivojević je rekao da tadašnji javni tužilac iz Lučana odobrio da mesto nesreće obezbeđuju fabrički radnici a ne policija. I kako je izjavio, to se dešavalo i ranije kada su se događali tragični slučajevi.

Sudski proces je počeo 3. oktobra 2019. godine, nakon insistiranja porodice poginulog Milomira Milivojevića, i pored pritisaka i ucena direktora, da državni organi počnu da rade svoj posao.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare