Milovan Milivojević, otac poginulog radnika i advokat Borivoje Borović Foto:Nova.rs

Republički javni tužilac odlučiće hoće li suđenje za slučaj Namenska Lučani biti izmešteno iz suda u Ivanjici. Punomoćnici oštećenih zatražili su izuzeće suda i sudije jer je odbio da prihvati kao dokazni materijal izveštaj komisije ministarstva odbrane nakon eksplozije 2017. godine.

Današnji pretres se odlaže na neodređeno vreme. Usvaja se predlog punomoćnika oštećenog da se spisi dostave republičkom javnom tužiocu radi odlučivanja o predlogu za delegaciju suda.

“Smatrao sam da ovaj sud, pre svega sudija koji postupa u ovom predmetu nema kapaciteta da sudi dalje. Pre svega zato što je danas odbio predlog, odnosno izveštaj ministarstava odbrane gde se doslovce vidi koji su bili propusti direktora i fabrike. I zbog čega smo imali žrtve, ne samo u ovom nego i u prethodnim slučajevima”, kazao je advokat Borivoje Borović, punomoćnik porodice Milivojević.

Pročitajte još:

Advokat Vladimir Todorić rekao je da ako je tužilaštvo moglo da ima taj spis onda može i sudija.

“Siguran sam da sudija Tomićević zna pravo i zna da ga je prekršio. Ovakvu odluku čak ni vojni sud ne bi doneo. Taj podatak više nije tajna. Objavljen je na portalu Insajdera 2018. godine i u emisiji Tanje Vojtehovski”, kaže Todorić.

U jednom trenutku se povela rasprava između advokata Borivoja Borovića i Dragana Palibrka. Naime, Palibrk je sudiji uputio primedbu zašto se Borovića daju tolika ovlašćenja jer ih on nema s obzirom da je punomoćnik porodice Milivojević. A onda mu je Borović odgovorio da je on “advokat predsednika Srbije i da se tako predstavlja u javnosti.

U nezgodi, pre četiri godine nakon eksplozije baruta, preminuli su radnici ove fabrike Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Za njihovu smrt sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu.

Svedoci Marko Mitrović, radnik koji je dobio otkaz u fabrici nakon iskaza u istrazi, i Milovan Milivojević, otac poginulg radnika, svedočili su ranije o tome da se u fabrici nisu poštovale mere zaštite na radu, i naveli da u trenutku nesreće nije radio protivpožarni sistem, kao i da radnici nisu imali zaštitnu garderobu.

Foto:Nova.rs

“Ovde je sve čisto. Ko god da hoće da vidi i da čuje, sve je potkrepljeno dokazima državnih organa i svedoka. Međutim, ovaj sud to očigledno ne vidi. A ja ću moj bol i dalje nositi sve dok budem mogao”, kaže Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika.

Milivojević je rekao da su mu lekari na VMA rekli da njegov sin Milomir nije imao samo opekotine, već tzv. blast povrede koje nastaju od eksplozije i nakon čega stradaju unutrašnji organi.

Milivojević je rekao na kraju svog svedočenja da će od optuženih tražiti milion evra obeštećenja koje će donirati bolesnoj deci.

Zanimljivo je da je generalni direktor Namenske iz Lučana samo dan nakon gostovanja oca nastradalog radnika na N1, od Regionalne privredne komore iz Kraljeva, dobio priznanje za regionalnog poslovnog lidera jer je kako se navodi zaslužan za razvoj i napredak fabrike.

BONUS video: Suđenje za nesreću u Namenskoj

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar