Nastavak suđenja za nesreću u „Namenskoj“, iskaz daje otac nastradalog Milomira

Hronika 17. okt. 202119:58 > 20:12
Podeli:
U ivanjičkom Osnovnom sudu sutra se nastavlja suđenje za pogibiju dvojice radnika u fabrici MB "Namenska" Foto:Ljubica Sokić/Nova.rs

U ivanjičkom Osnovnom sudu sutra se nastavlja suđenje za pogibiju dvojice radnika u fabrici MB "Namenska" Lučani. Za tragediju u kojoj su 2017. godine nastradala dvojica radnika, Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović optuženi su direktor ovog preduzeća Radoš Milovanović, kao i rukovodioci pogona Raketnih goriva Vladimir Lončarević i sektora Bezbednosti zaštita na radu, Tomo Stojić.

Na ovom ročištu nastavak iskaza treba da pred sudom nastavi otac dvadesetpetogodišnjeg mladića, Milovan Milivojević, koji je ogorčen čestim odlaganjima suđenja.

„Sutra će biti 123 put biti u sudnici. Odbrana optuženih opstruira postupak čestim odlaganjima, a tog je stava i naš advokat Borivoje Borović. Očigledna im je namera da proces traje u nedogled i da možda nikada ne dočekaju pravdu“, kaže za Nova.rs Milovan Milivojević.

Ponavlja da nikada neće odustati da se bori za istinu.

On podseća da je direktor (Radoš Milovanović), čije ime ne može ni da izgovori, pokušao da ih uceni ponudom posla za kćerku Mirjanu, suprugu Nelu, kao i da su mu predstavnici sindikata rekli „da mora razmišljati i o drugom detetu“.

„Nikada neću pristati na kompromise, u toj fabrici od kada je Milovanović direktor, je stradalo 21 lice. Sina neću prodati, ni izdati. Zaklinjem se skoro svakodnevno prilikom odlaska na njegov grob“, kroz suze priča Milovan.

Podsećamo, 14. jula 2017. u fabrici MB „Namenska“ ispred pogona za proizvodnju raketnih goriva, izbila je eksplozija nakon koje su poginuli radnici Milomir Milivojević i Milojko Ignjatović. Do akcidenta je došlo prilikom istovara kartonskih buradi sa tehnološkim otpadom baruta.

Međutim, iako postoje brojni dokazi koji govore u prilog tome da su prekršene procedure zaštite bezbednosti, kao i da sam objekat, a koji je bio u funkciji, nije imao upotrebnu dozvolu, slučaj je čak skoro dve godine bio u predistražnoj fazi.

Jedan od najrelevantnijih dokumenata koji potvrđuje da su načinjeni mnogobrojni propusti je i izveštaj Ministarstva odbrane označen „strogo poverljivim“ , u kome stoji da u vreme nesreće čak 11 „mera, radnji i postupaka“ nije realizovano u skladu sa propisima.

BONUS VIDEO: Dijana u zatvoru, odmotavanje klupka ili ćutanje?

Komentari

Vaš komentar