Zoran Babić Doljevac naplatna rampa Foto: Printscreen, Vesna Lalić

Osnovni sud u Nišu izrekao je danas prvostepenu presudu i osudio na tri godine i deset meseci zatvora Dejana Stanojevića, vozač bivšeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića, optuženog da je 31. januara 2019. godine na naplatnoj rampi Doljevac izazvao udes u kojem je poginula Stanika Gligorijević (52) iz okoline Knjaževca.

Kako je utvrđeno tokom postupka, on je službenom „škodom superb“ krećući se iz pravca Niša ka Grdelici brzinom od 93 kilometra na čas udario u „opel astru“ koja je bila na kanalu ispred njega usled čega se ona odbila i udarila u zadnji deo „folksvagen pasata“ koji je napuštao rampu.

Od siline udarca Stanika koja je bila na zadnjem sedištu “opela” je poginula na licu mesta, njena sestra Mirjana Aleksić koja se nalazila na mestu suvozača, zadobila je teške povrede opasne po život a povređen je bio i Babić koji je bio na zadnjem sedištu „škode“. Takođe, teško je povređen i vozač „pasata“ Stanoje Stanković dok je Srđan Aleksić koji je upravljao „astrom“ zadobio lakše povrede. Stankovićev advokat obavestio je sud na jednom od ročišta u martu ove godine da je Stanoje preminuo.

Inače, advokat Božo Prelević, koji zastupa porodicu Stranike Gligorijević govorio je tokom suđenja da „nije sporan samo snimak u kojem fale dva ključna minuta, već i mnogi drugi nedostaci“.

Prelević zahtevao od Vučića da dostavi snimak

Advokat Božo Prelević predstavio je na poslednjem ročistu dopis predsedniku Republike Srbije u kome se zahteva da dostavi snimak u „spornom“ delu od dva minuta.

Božo Prelević Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Predložio je da se i to izvede kao dokaz jer „treba reći da je ovo sudsko veće pokušalo da pribavi sve dokaze“ ali da nije uspelo, pa sudi na osnovu raspoloživih. Prelević je kazao da je i Povereniku za informacije od javnog značaja dostavljen isti dopis, ali ni na jedan, naveo je, nije dobio odgovor.

Na ročištu pre dva dana, pojavio se i policajac Nikola Mitić, koji nekoliko puta nije došao na ročište, kao i njegov kolega Bratislav Micić, a koji su prvi stigli na mesto nesreće poslednjeg dana januara 2019. godine.

Mirjana Aleksić Foto: N1

Policajac Mitić je na početku rekao da je bilo magle na putu kada se dogodila nesreća i dok su dolazili do rampe, ali da nije bilo padavina.

I Mitiću, ali i drugom svedoku, njegovom kolegi Bratislavu Mićiću, prikazan je snimak sa nadzornih kamera, koji je već među dokazima. Kako je na sudu rekao Bratislav Micić, na snimku „nema onoga kada su stigli i parkirali se u datom vremenu“.

„Ovaj snimak ne odgovara stvarnom stanju“, preneo je sudija Miško Radivojević njegove reči u zapisnik. Naime, vozilo je došlo iz pravca Naisa, a ne kao na snimku – iz pravca Leskovca, kazao je.

Ko je naredio da policajac BIA dođe na rampu?

Mirjana Aleksić, sestra tragično nastradale Stanike Gligorijević, rekla je nedavno da očekuje da se do kraja suđenja pojavi snimak sa naplatne rampe u kome se vidi ono što se događalo dva minuta nakon udesa.

„Suđenje ne može da se završi dok se snimak ne pojavi, ali ne verujem da će biti tako. Ne verujem u pravdu. Tu predsednik (Aleksandar Vučić) igra ulogu, niko drugi“, izjavila je Aleksić.

Kako je kazala Aleksić, pred sudom treba da svedoči onaj koji je naredio da policajac BIA dođe na naplatnu rampu osam minuta nakon udesa i uzme dva minuta snimka sa bezbednosnih kamera.

Prema njenim rečima, svi svedoci odbrane koji su do tada svedočili pred sudom nisu govorili istinu.

„Parkirao sam ga ispred barijera, koliko se sećam, ukoso, kako bi sprečio kretanje i u susednom naplatnom kanalu“, izjasnio se policajac.

U jednom delu video materijala videlo se kako Nikola Mitić, policajac koji je sa njim svedočio, vrsi polukružno okretanje, parkira ispred barijera iz drugog pravca, ali sam u kolima, bez kolege.

Foto: NewsmaxAdria

Mitić se, kako je rekao, ne seća zašto je okretao vozilo u dato vreme, a potvrđuje da je na snimku on kako izlazi iz auta.

Prelević je ranije govorio o tome da nema materijalnih dokaza o tome ko je zapravo bio za volanom u trenutku nesreće. Vozač bivšeg direktora Koridora Dejan Stanojević je još na prvom ročistu delimično priznao krivicu, ali je govorio i o magli i vlazi na kolovozu.

Ali, kako se do sada moglo čuti na ročištima, povrede Zorana Babića koji je, zvanično, bio na zadnjem sedištu, karakteristične su za nekoga ko je bio na mestu vozača. Prelević je zatražio ponovno saslušanje predstavnika komisije veštaka, koji je već saslušan, pa je sud taj predlog odbacio.

I Babić je svedočio kao oštećeni. Takođe i porodica poginule Stanike Gligorijević i njene sestre Mirjane Aleksić, koja je takođe povređena u nesreći. Aleksićeva, takođe, insistirala da sud vidi dva minuta sa nadzornih kamera na nekadašnjoj rampi Doljevac, koja u materijalu nedostaju, a smatra da bi baš to dalo sve neophodne odgovore. Zahteva izdržavanje, jer je, kako je tvrdila za medije, nesposobna za rad posle nesreće.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare