Foto:Miljana Isailović/Nova.rs, Vesna Lalić

Dejan Stanojević, vozač bivšeg direktora "Koridora Srbije" Zorana Babića, koji je osuđen na četiri i po godine zatvora zbog nesreće u kojoj je poginula Stanika Gligorijević (52) 2019, podneo je prošle godine zahtev za zaštitu zakonitosti Vrhovnom sudu zbog toga što su, kako smatra, presude Apelacionog suda i Osnovnog suda u Nišu nezakonito donete. Ipak, ovaj zahtev odbacio je Vrhovni sud.

Stanojević je na ovaj način pokušao da obori presudu koja je doneta protiv njega u postupku za nesreću na naplatnoj rampi Doljevac 31. januara 2019. godine. Iz Vrhovnog suda rečeno je za Nova.rs da je zahtev odbačen aprila prošle godine.

„Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od šest sudija, u krivičnom predmetu okrivljenog Dejana Stanojevića, zbog krivičnog dela teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, odlučujući o zahtevu za zaštitu zakonitosti branioca okrivljenog, advokata Slavoljuba Miloševića, podnetom protiv pravnosnažnih presuda Osnovnog suda i Apelacionog suda u Nišu , doneo je rešenje kojim se odbacuje zahtev za zaštitu zakonitosti kao nedozvoljen“, navodi se u odgovoru Vrhovnog suda za Nova.rs.

Foto:privatna arhiva

Prema našim nezvaničnim saznanjima, Stanojević je preko advokata naveo da su u postupku utvrđeni veliki propusti, te da je presuda netačna, nepravilna i nezakonita.

Predlog je bio da Vrhovni kasacioni sud usvoji njegov zahtev za zaštitu zakonitosti, ukine u celini ili delimično presude i predmet vrati na ponovno odlučivanje prvostepenom sudu ili drugostepenom sudu i naredi da se novi postupak održi pred potpuno izmenjenim većem.

Veće Vrhovnog suda je ovaj zahtev za zaštitu zakonitosti odbacio kao nedozvoljen.

Stefan Ćorda Foto:N1

Povodom ove informacije, kontaktirali smo advokate porodice Stanike Gligorijević koji su nam potvrdili naša saznanja.

„Stanojević je po okončanju pravosnažnog postupka tvrdio da je postojala greška u toku postupka pokušavajući da uvuče Vrhovni sud da razmotri neke velike nezakonitosti koje su postojale i na taj način je pokušao da zahtevom za zaštitu zakonitosti sruši pravosnažnu presudu“, naveo je advokat Stefan Ćorda.

Dejan Stanojevic vozac Zorana Babica
Dejan Stanojević Foto:Miljana Isailović/Nova.rs

Dejan Stanojević je 2022. godine odlukom Apelacionog suda, nakon više od dve godine od nesreće, pravosnažno osuđen na četiri i po godine zatvora zbog teškog dela protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Uleteo na napratnu rampu sa 93 kilometra na čas

Podsetimo, do nesreće na naplatnoj rampi došlo je jer je Stanojević u kanal za naplatu putarine broj tri naplatne stanice Doljevac ušao je nedozvoljenom brzinom od 93 kilometra na čas a potom udario u „opel astru“ koja je bila ispred njega a koja se odbila i udarila u zadnji deo „folksvagen pasata“ koji je napuštao rampu.

Stanika Gligorijević je poginula na licu mesta na zadnjem sedištu “opela”, dok je njena sestra Mirjana Aleksić zadobila povrede opasne po život na mestu suvozača. Teško je povređen i tadašnji direktor “Koridora” Zoran Babić koji je bio na zadnjem sedištu „škode“ i koji je zadobio višestruki prelom leve butne kosti i prvog slabinskog pršljena, kao i Stanoje Stanković, vozač “pasata”. Srđan Aleksić, suprug Stanikine sestre Mirjane, koji je upravljao “opelom” lakše je bio povređen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare