Dva minuta snimka nesreće na naplatnoj rampi u Doljevcu, u kojoj je stradala Stanika Gligorijević, zastariće nakon 31. januara, te se postavlja pitanje da li će javnost ikada videti ceo snimak nesreće koju je januara 2019. izazvao Dejan Stanojević, vozač tadašnjeg direktora "Koridori Srbije" Zorana Babića. Porodica stradale Stanike u razgovoru za Nova.rs ističe da će ići do suda u Strazburu kako bi izdejstvovali pravdu i konačno videli ceo snimak nesreće.

Lančani sudar tri vozila, u kojem je Stanika poginula, izazvao je automobil u kojem je bio Babić, a njegov vozač Dejan Stanojević je zbog nesreće osuđen na četiri i po godine zatvora.

Sigurnosne kamere na naplatnoj rampi snimile su nesreću, ali nedostaju dva minuta za koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno izjavio da je toliko užasan da nije za prikazivanje. Ta dva minuta nikada nisu stigla do suda, a nakon 31. januara sporna dva minuta snimka neće više imati značaj jer oni zastarevaju.

Foto:JP Putevi Srbije

Ogorčena, Mirjana Aleksić, sestra nastradale Stanike, koja je i sama bila teško povređena u nesreći, za Nova.rs navodi da je znala da će Aleksandar Vučić, kako kaže, „zaštitnik“ Zorana Babića, učiniti sve samo da ta dva minuta nikada ne budu objavljena.

„Tokom trajanja suđenja, kada smo pitali šta će se dogoditi ako se ne pojavi snimak, rekli su nam da i da se pojavi za 20 godina, on ne može da zastari. Sada odjednom zastareva. Mi znamo sve, znamo i da je BIA došla u „Puteve Srbije“ osam minuta nakon što se saznalo ko je vozio automobil „Koridora“, kako bi izuzeli taj snimak, dok su u isto vreme policajci dovezli Dejana Stanojevića iz pravca Leskovca kako bi preuzeo krivicu. Dokle bre više da nas prave da smo budale?“, pita se ogorčena Mirjana.

Mirjana Aleksić Foto:N1

Sestra nastradale Stanike navodi da je ništa neće sprečiti da pravdu potraži i izvan Srbije.

„Nema veze što su to napravili da može da zastari, ali verujte mi, lično ću ići u Strazbur. Makar sve prodala i nemala gde da živim, neću se smiriti dok se istina ne sazna. Ne fali tu dva minuta, fali sedam, ali polako. Mi tražimo dva minuta nakon sudara gde se vidi koga izvlače sa vozačevog mesta. Pa ako moja sestra ne može da počiva ovde na miru jer se igraju sa nama, verujte da postoji viša institucija i od suda u Nišu, i u Beogradu, postoje institucije kojima ne možete novac dati kako bi kreirali „istinu“ i „pravdu“. U Strazburu ništa neće da zastari“, ističe Mirjana.

Ona navodi da je tražila da je primi predsednik Srbije kako bi mu postavila pitanja dok ga gleda u oči.

„Želela sam kao građanka, povređena žena i ožalošćena sestra da ga pitam zašto se on toliko bori da dokaže nevinost Zorana Babića? Što je predsednik Vučić dolazio kod nas nakon nesreće? Ne razumem. Nit je bio tamo, niti išta. Mnogo teži slučajevi su se događali, pa nije išao u porodice gde su se i kuće zatvarale. Pa moj je suprug svojim očima video kada su Zorana Babića izvukli sa mesta vozača. Pa kome ću pre da verujem, svom suprugu i njegovim očima ili lažima pojedinaca i korumpiranih svedoka? Da li je normalno da policajac sa uviđaja ne zna koja nam je boja automobila? Pa ne govorimo o nijansama između crne i teget boje. Naš auto je bio crvene boje. Njihov automobil je odmah prebačen na šlep i prevezen za Beograd, a mi smo morali da platimo da naš odvezu na otpad“, prepričava sagovornica za naš portal.

Foto:privatna arhiva

Stanikina sestra kaže da ne prođe dan, a da se ne zapita da li je Zorana Babića sramota.

„Da li njegova deca trpe ko što trpe deca moje pokojne sestre trpe? Ne. Svi su zadovoljeni i prezadovoljeni. Zvao je mog zeta i rekao da će doći, nije došao nikada. Dali su mojim sestrićima traktor, a ja sam ih pitala da li može taj traktor da spremi ručak? Da im opere? Ne. Deca se muče, pa što ih ne zaposle? Što im ne pomognu? Sve su to prodane duše“, kroz suze navodi Mirjana.

Foto:Miljana Isailović/Nova.rs, Vesna Lalić

Ona dodaje da je predsednika htela i da pita koga on zastupa u njihovom predmetu.

„Bili su zaposleni sa naplatne rampe i policajaci sa uviđaja kao svedoci na sudu. Verujte mi, to su potpuno različite izjave. Ja sam i pred sudom rekla, Vučić i Babić su ih loše naučili. Ovom državom vlada mafija, i zato smo dovde došli. Za sve je kriv samo i jedino Aleksandar Vučić. Mi smo svi upleteni u njegovu igru. Što štiti tog Zorana Babića? Stanojević je bio ucenjen, a mi znamo šta je dobio za to što je poturio leđa i priznao krivicu, a mi nismo dobili ni odštetu. I zato ih sve zajedno pitam, koliko hiljada evra košta život moje sestre?“, zaključuje ogorčena Mirjana Aleksić.

Stefan Ćorda Foto:N1

„Pravna zavrzlama“

Advokat porodice stradale Stanike Gligorijević, Stefan Ćorda, navodi da da je po sredi pravna zavrzlama.

„U spisima se pojavio dokaz kada je tužilac tražio odgovor „Puteva Srbije“, koji su nadležni za kamere na auto-putu, da su oni angažovali neko pravno lice iz Novog Sada da za njih servisira tu njihovu opremu. To pravno lice i „Putevi Srbije“ su odgovorili da nedostaju dva minuta na snimku iz tri tehnička razloga. Prvi je da je došlo do greške na konekciji između hard diska i kamere koja snima prilikomprenošenja podataka, drugo je da je sam hard disk nije skladištio samo taj deo snimka prilikom prenošenja tih podataka i treći je bio da pošto kamere snimaju detekciju pokreta, u tih dva minuta nije bilo pokreta. To je bio zvanični odgovor u tužilačkim spisima“, prepričava advokat.

Međutim, nakon toga, neko je iz „Puteva Srbije“ izjavio da definitivno tih dva minuta nisu snimljeni jer nije bilo pokreta.

„E sad, u spisima predmeta u predusi je nesporno da je u tih dva minuta i te kako bilo kretanja, tako da ta priča ne stoji. Zbog toga postoji krivična i materijalna odgovornost onih koji su bili dužnid a se bave kamerama. Neko je morao da bude odgovoran zbog toga što ta dva minuta snimka nema. To su odgovorna i tehničla lica u „Putevima Srbije“. Tužilac je morao da izvrši tehničko veštačenje kako bi se utvrdilod ali je to što oni kažu tačno i da preduzme dokaznu radnju jer je u pravosnažnoj presudi sud utvrdio da postoji manjkavost na snimku ida su ti snimci istrgnuti“, objašnjava nam advokat.

Stefan Ćorda Foto:N1

Kada bi se ti snimci pojavili i ako postoje i dalje, bilo bi jasno da je neko manipulisao dokazima u krivičnom postupku, kaže advokat Ćorda.

„I taj ko je to radio i ko je odgovoran za te snimke je počinio krivično delo ometanja pravde i sprečavanje dokaziovanja. Nakon 5 godina od kada se nesreća dogodilo, počinje da teče zastarelost. I ako tužilac ne preduzme nijednu radnju da utvrdi gde su ti snimci, da ispita odgovorna lica to krivično delo zastareva. Ako tužilaštvo ne bude preduzelo ništa, 31. januara nastupa zastarelost. Što znači da ako bi se ikada pojavio snimak, za njega više nikada ne bi mogao da odgovoran i da bude procesiuran, a znamo da ih ima više, sigurno i više od odgovornih“, kaže advokat porodice stradale Stanike Gligorijević.

Kontroverze oko snimka

Podsetimo, još tokom istrage u javnost je procurela informacija da na snimku nesreće, koji su dostavili “Putevi Srbije”, nedostaju ključna dva minuta, koji bi trebalo da rasvetle čitavu nesreću. Nakon toga oglasio se i MUP koji je tvrdio da je dostavljeni snimak autentičan, kao i da se na njemu jasno vidi da Babić nije upravljao automobilom.

Dodatnu zabunu uneo je lično predsednik republike Srbije Aleksandar Vučić koji je istakao da je video sporni snimak, ali da zbog uznemirujućeg sadržaja ne preporučuje porodici Stanike Gligorijević da ga pregleda. Ipak, iako je porodicu pozvao da im on lično pokaže snimak, to se do danas nije desilo.

NAPOMENA: Autoru teksta je nakon objavljivanja Mirjana Aleksić kazala da je dala netačnu informaciju, te da je zabunom izjavila da je njen suprug video kako iz automobila izvlače Zorana Babića i dodala da je u tom trenutku bila u komi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare