Policija upozorila na opasne novogodišnje ukrase

Hronika 31. dec. 202010:50 > 12:07
Podeli:
uvijanje poklona
Foto: Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova apeluje na građane da tokom predstojećih novogodišnjih praznika ne koriste petarde i ostala pirotehnička sredstva i da posebnu pažnju obrate na električne uređaje koji se koriste kao ukrasi.

Ministarstvo upozorava da usled nepravilne upotrebe pirotehnike može doći do teških povreda, opekotina, razderotina, a neretko i do povreda lica, šake i drugih delova tela koje mogu dovesti do invaliditeta.

Pored uznemiravanja građana i narušavanja javnog reda i mira, nestručno rukovanje pirotehnikom može izazvati i požare.
Ističemo da su tokom prošle godine usled nestručnog rukovanja pirotehnikom povređene 24 osobe, dok je u poslednjih pet godina povrede zadobilo ukupno 220 ljudi. Podsećamo da je Zakonom o zaštiti potrošača zabranjena prodaja pirotehničkih sredstava maloletnicima, a da izvođenje vatrometa mogu vršiti samo za to ovlašćena pravna lica na odobrenoj lokaciji, uz rešenje koje je izdalo Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ministarstvo unutrašnjih poslova ističe da tokom novogodišnjih i božićnih praznika vatrogasci imaju povećan obim posla, što je jednim delom prouzrokovano neispravnim električnim uređajima koje koristimo kao ukras. Savetujemo građane da te uređaje kupuju u ovlašćenim prodavnicama, kao i da prilikom upotrebe proveravaju da li se uređaj greje i da ih ne ostavljaju upaljene kada nisu u stanu.

Opasni lampioni 

Električni lampioni koji blešte na jelkama uglavnom se kupuju bez garancije na pijacama i lošijeg su kvaliteta te se može desiti da eksplodiraju, izazovu požar ili strujni udar.

Većina ovih ukrasa može da se nađe na tezgama i u kineskim radnjama, a mnogo je neispravnih koji mogu da izazovu strašne posledice i materijalnu štetu.

Stručnjaci sacetuju da bi ukrase trebalo kupovati u ovlašćenim prodavnicama, te da električni lampioni treba da imaju atest kojim se garantuje bezbednost za korisnike.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar