Foto:Shutterstock

Bliže nam se praznici, a sa njima i upotreba petardi i drugih pirotehničkih sredstava koji predstavljaju veliku opasnost za ljude i životinje. Tokom novogodišnje noći u proseku na ovaj ili onaj način u Srbiji čak 90 osoba biva lakše povređeno, uglavnom dece. Međutim, nisu retki slučajevi da posledice budu i znatno ozbiljnije, a posebno stradaju prsti i oči. Kazne za korišćenje pirotehničkih sredstava su od 50.000 do 100.000 dinara.

I pored apela nadležnih svake godine, koji poručuju da petarde i pirotehnička sredstva mogu da izazovu ozbiljne povrede, oštećenja sluha, amputacije, mnogi ne mogu da odole paljenju petardi i raznih drugih pirotehničkih sredstava pa često prođu sa teškim posledicama.

Podsetimo na nekoliko slučajeva od prošle godine kada je mladiću (24) iz Ade eksplodirala petarda u ruci, zbog čega je ostao bez prstiju desne šake. Stradao je i dečak (4) iz sela Lipovica kojem je petarda raznela kažiprst.

Potom, S.A. (17) iz ivanjičkog sela sela Kumanica zadobio je teške telesne povrede od petarde koja mu je eksplodirala u ruci. On je u Dom zdravlja primljen sa povredama obe šake, dela lica i vrata.

Koliko burno reaguju deca sa autizmom najbolji pokazatelj je ovaj snimak. Devojčica plače i trese se i sve izgleda i više nego potresno.

?

Posted by Veronika Paunovic on Понедељак, 28. децембар 2020.

Kućni ljubimci kada čuju zvuk petarde ne znaju o čemu je reč, shvataju to kao opasnost i preživljavaju ogroman stres.

„Petrade ne prijaju nikome. Ni životinjama, ni ljudima, bebe se plaše petardi. Životinje nisu svesne šta se dešava oko njih. Za njih je to jedan veliki stres, ogromna buka, oni to percipiraju kao životnu opasnost, dolazi do povećanog lučenja adrenalina, ubrzanog srčanog ritma, što nekada može biti i fatalno jer postoje životinje koje se toliko uplaše da mogu da dožive i srčani udar“, rekla je Sanja Radosavljević iz organizacije „Animal Rescue Serbia“.

Inače, kada maloletna osoba počini navedenu vrstu prekršaja propisana je kazna za roditelja. Posedovanje na javnom mestu, paljenje, ustupanje, prodaja, kupovina i nuđenje petardi, kao i drugih pirotehničkih sredstava, bez odobrenja nadležnog organa, takođe je prekršaj.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar