Taksi Foto:Shutterstock

Malo ko zna da su taksisti obavezni da uključe klimu kada je temperatura iznad 25 stepeni i da je isključuju samo ako putniku smeta. Međutim, i po najvećoj vrućini taksisti češće otvaraju prozore. Očigledno, ne plaše se promaje, a izgleda ni putnici. Do sada je za neuključivanje klime prijavljen samo jedan taksista.

Trideset i više stepeni. Teško je biti napolju, a kamoli u kolima bez klime. Takav izazov imali su mnogi u taksi vozilima, mada iz taksi udruženja tvrde da su to retki slučajevi.

„Verujem da ima takvih slučajeva, da ima kolega kojima se klima pokvari od intenzivnog korišćenja“, kaže Saša Кnežević, potpredsednik Ugovorne privredne taksi komore Srbije.

Prema propisima, taksi vozila moraju da imaju klimu i taksista mora da je uključi ako stranka to traži. Međutim, bilo je situacija kada su neki taksisti to odbijali, a umesto toga otvarali prozore, prenosi RTS.

„Nekada nisu bile klime pa smo nosili peškire, ali sada ja uključujem non-stop kad su ovako temperature od 28, 29 stepeni pa nadalje bez klime se ne može raditi“, navodi Milan Joksimović, taksista.

Кazne postoje. Ako vozilo nema klima-uređaj taksista plaća 40.000 dinara, a kada ne uključi klimu 20.000 dinara.

„Кada su velike vrućine klime su uglavnom uključene i kola su već pripremljena da prime stranku jer se i mi tu vozimo, bilo bi nam neizdrživo“, ističe Кnežević.

Od februara taksi usluge su skuplje 20 odsto. Ipak, nekima to nije dovoljno, pa posebno naplaćuju uključivanje klime. To je nezakonito, pa samim tim nikakvi argumenti nisu opravdani pa ni taj da je potrošnja goriva veća kada je klima uključena.

„Tih 100, 200 dinara u životu mene neće da izvadi što će da poveća potrošnju goriva“, poručuje Joksimović.

Iz Sekretarijata za inspekcijske poslove rekli su nam da su od početka godine primili samo jednu prijavu putnika zbog neuključivanja klime i da je taksista kažnjen sa 20.000 dinara.

BONUS VIDEO Javni prevoz u Beogradu – pojedina vozila toliko stara da je nemoguće fabrički ugraditi klimu

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare