Ivanka Popović / Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Saga Filološkog fakulteta i odgovor na pitanje ko je v.d. dekana ove visokoškolske ustanove, izgleda konačno dobija epilog. Sudeći po tvrdnjama rektorke Univerziteta u Beogradu Ivanke Popović, "snimaju se poslednje epizode ove serije" koju pratimo već mesecima.

Za one koji ipak, nisu ispratili ovaj izuzetno zanimljiv serijal, koji verno odražava stanje u celokupnom društvu i obrazovnom sistemu, podsećamo da problemi sa odabirom uprave Filološkog fakulteta nisu od juče.

Optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije… sve su to „zasluge“ bivše dekanke Filološkog fakulteta, Ljljane Marković. Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I baš kada je rešenje počelo da se nazire, pre mesec dana, buru je izazvala odluka da bude stopiran izbor novog dekana u punom mandatu, a sve po nalogu Prosvetne inspekcije.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nezadovoljni profesori tvrdili su da je napadnuta autonomija Univerziteta, zajedno sa studentima organizovali su i proteste. Tada još vek aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević poručio im je da je prvo potrebno doneti novi Statut, pa tek posle ići na izbor dekana. Da priča ponovo poprimi neočekivani zaokret, pobrinuo se splet okolnosti, pa je v.d. dekana Anđelka Mitrović 1. oktobra stekla uslov za penziju. Fakultet bez rukovodstva, u problemu su i zaposleni i studenti.

Ponovo nam se učinilo da je problem rešen i da je neko konačno konstatovao „studenti i profesori su u pravu“. Savet Filoškog fakulteta je za vršioca dužnosti dekana sa tehničkim mandatom, do izbora novog dekana, izabrao Jelenu Kostić Tomović. Međutim, stare dekanke se ne predaju tako lako – tvrde da još nije vreme za njihovu penziju.

Naime, oni se pozivaju na odluku iz vremena vanrednog stanja koja bi trebalo da im produži radni odnos za 52 dana. Ta odluka se, po svemu sudeći, ne odnosi na njih. Rektorka Univerziteta u Beogradu za naš portal tvrdi, da dileme nema i da je Savet fakulteta postupio po svim validnim propisima i da je predstavnicima stare uprave zaista vreme za penziju.

„Ja mislim da se priča na Filološkom fakultetu ne nastavlja, Milsim da je fakultet potpuno legitimno izabrao novog predsednika Saveta, upućen je i nacrt novog statuta, sada se ta procedura obrađuje. Izabrana je nova v.d. dekanka. Mi to pratimo, stvari idu svojim tokom i optimistični smo da se stvari na Filološkom polako sređuju“, kaže rektorka za Nova.rs.

Ivanka Popović Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Pitanje svih pitanja, je da li postoji bilo kakav osnov za osporavanje odluke o novm v.d. dekanu i da li su penzioneri zaista penzioneri?

„Profesorka Mitrović je u penziji od 30. septembra, to je bio njen poslednji radni dan, kao i za sve ostale nastavnike Univerziteta u Beogradu koji su ispunili uslove. Produženje od 52 dana se odnosilo na nenastavno osoblje, to nema veze sa ovim. Nema potrebe da se pravi tenzija oko nečega što zapravo nikada nije ni bilo neko stečeno pravo“, bez dileme objašnjava rektorka Popović.

Dakle, studenti, a i ostali zaposleni će uskor moći da odahnu i da konačno znaju ko je na čelu njihovog fakulteta.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mislim da nema znaka pitanja, da je jasno ko je v.d. dekana. Ima proceduralnih stvari i nakon završetka administrativnih procedura nema tu neke posebne priče. Treba da podržimo fakultet u tome da izađe iz ove krize i mislim da smo sda na dobrom putu da se to i desi“, poručuje rektorka.

Bonus video:

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar