Uspon i pad dekanke Filološkog od plagiranja do zloupotreba

Društvo 13. jul. 202007:25
Podeli:
Ljiljana Marković Foto: Printscreen/YouTube/rts

Dekanka Filološkog fakulteta Ljiljana Marković upravo je ostavila trag u istoriji Beogradskog univerziteta, postavši prvi dekan od njegovog osnivanja kome je Etička komisija izrekla meru javne opomene. Zbog toga ona više ne može da obavlja dužnost dekana, a fakultetska tela tek treba da razmotre sumnje da je Marković plagirala dvocifren broj radova i knjiga, uključujući i prisvajanje dela prevodioca sa kojom deli isto ime i godinu rođenja.

Početkom jula vrata Filološkog fakulteta u Beogradu osvanula su ofarbana u ružičastu nijansu, koja je poznata po logou televizije Pink.

Iza te akcije stajala je grupa studenata, koja je na taj način želela da podseti na dva najsvežija u dugom nizu kontroverznih poteza dekanke Ljiljane Marković – a to je bila odluka da studente i profesore fakulteta o normalizaciji izvođenja nastave posle ukidanja vanrednog stanja obavesti ne putem redovnih fakultetskih „linija komunikacije“ već gostovanjem na „ružičastoj televiziji“.

Foto: Čitaoci Nova.rs

Ispostaviće se da je to još najblaži u nizu gotovo neverovatnih poteza koje dekanka Marković vuče godinama.

Na izborima u Beogradu 2018. Ljiljana Marković je bila na listi „Aleksandar Vučić – Zato što volimo Beograd“ za gradske odbornike, kada je i izabrana na tu dužnost. Međutim, ona je ostavku na to mesto podnela tek godinu dana kasnije, i to nakon upozorenja Rektorata da po Statutu ne može istovremeno da bude i dekan i odbornik.

To je samo jedan od „grehova“ koji joj je na teret stavila Etička komisija Univerziteta u Beogradu, koja je u svom konačnom rešenju odlučila da joj, prvi put u svojoj istoriji, izrekne javnu opomenu.

Na podugačkom spisku razloga, osim činjenice da su, prema Statutu Univerziteta, nespojive funkcije dekana i „lica izabranog na funkciju u državnom organu“, navodi se da je Ljiljana Marković u svojim rukama ujedinila još nekoliko nespojivih funkcija, pa je u isto vreme bila dekan, prodekan za finansije i upravnik odseka za finansijsko i materijalno poslovanje.

Milioni za bliske saradnike

Pre tri godine, pažnju javnosti privukao je anoniman spisak primanja zaposlenih, kada se ispostavilo da su petoro najbolje plaćenih zaposlenih na Filološkom zaradili između 3,58 i 5,9 miliona dinara neto tokom 2017.godine. Na fakultet je stigla i kontrola Državne revizorske institucije, koja je utvrdila nepravilnosti u isplati primanja koje su, prema rečima Ljiljane Marković, bile „tehničke greške“ i ispravljene u roku. Grupa profesora javno je izrazila sumnju da dekanka isplaćuje astronomske honorare bliskim saradnicima.

Napomenimo i da treba imati na umu da je ona zapravo vršilac dužnosti dekana, i da je, prema rečima profesorke Katedre za opštu književnost i teoriju književnosti Adrijane Marčetić, kontinuirano opstruirala formiranje fakultetskih organa i tela koji bi trebalo da donose različite odluke od značaja za rad fakulteta, uključujući i formiranje Etičke komisije, koja bi trebala da proveri da li je Ljiljana Marković počinila i najteži naučni „greh“ – da je plagirala dvocifreni broj knjiga i radova.

To nas dovodi do gotovo neverovatne optužbe koja tek treba da se raščivija: da je Ljiljana Marković, dekan Filološkog fakulteta prisvojila kao svoje prevode tri knjige koje je za „Plato“ prevela njena imenjakinja i dugogodišnja saradnica ove izdavačke kuće, što je za „Danas“ izjavio urednik u izdavačkoj kući „Plato“ Branislav Gojković.

Pročitajte još:

„Odluka da joj se izrekne javna opomena je velika pobeda pravde i istine na Univerzitetu u Beogradu, i to je prvi put u istoriji našeg Univerziteta da se jednom dekanu izriče ova mera prema Kodeksu profesionalne etike. S druge strane, smatramo da je Marković za sve ono što je počinila ili da se sumnja da je počinila – plagijate, kontinuirane zloupotrebe fakultetskih odluka i odluka veća – zaslužila i najstrožu kaznu, javnu osudu“, kaže za Nova.rs profesorka Adrijana Marčetić.

Javna opomena znači i da Marković više ne može da obavlja dužnost dekana, mada protiv rešenja Etičke komisije Univerziteta, koje je konačno za tu instituciju, može da se pokrene postupak pred Upravnim sudom.

Sve što smo pomenuli, međutim, nije sprečilo spekulacije na društvenim mrežama da kontroverznu dekanku „čeka“ mesto u Ministarstvu prosvete.

„Nadamo se da se to neće desiti, to bi bila bruka“, naglašava profesorka Adrijana Marčetić, i podseća da je Ljiljana Marković pod sumnjom za plagiranje dvocifrenog broja radova i knjiga.

„Te optužbe sada mogu da se istraže, kada dekanka više neće moći da sprečava formiranje Etičke komisije Filološkog fakulteta. Prijave za plagijate ‘stoje u redu’ da budu sagledane“, kaže Marčetić i ocenjuje da bi bilo „vrlo neprijatno za Ministarstvo prosvete i samu državu Srbiju da se u takvoj instituciji nađe neko ko, osim takvih optužbi, već ima i javnu opomenu Etičkog odbora Univerziteta u Beogradu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar