Foto: Goran Srdanov

Filološki fakultet proteklih meseci, a bogami i godina, potresali su brojni problemi i afere. Čini se da je nakon protesta i odluke profesora i studenata da ne ćute ovaj fakultet konačno uplovio u neke mirnije vode. Naime, juče je imenovana nova v.d. dekana Jelena Kostić Tomović. Sudeći po ocenama zaposlenih, oni su zadovoljni odlukom da upravnica katedre za germanistiku bude na čelu fakulteta.

Optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije… sve su to „zasluge“ bivše dekanke Filološkog fakulteta, Ljljane Marković.

Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I taman kada je rešenje počelo da se nazire, pre mesec dana, buru je izazvala odluka da bude stopiran izbor novog dekana, a sve po nalogu prosvetne inspekcije Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Nezadovoljni profesori tvrdili su da je napadnuta autonomija univerziteta, zajedno sa studentima organizovali su i proteste. Tada još vek aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević poručio im je da je prvo potrebno doneti novi Statut, pa tek posle ići na izbor dekana. Da priča poprimi zaokret španske serije pobrinuo se splet okolnosti, pa je tadašnja v.d. dekana Anđelka Mitrović otišla u penzuju. Fakultet je praktično bio u vakumu i bez rukovodstva. Ipak,  prepreke su konačno uklonjene, a Filološki fakultet konačno je dobio novog v.d. dekana.

„Statutarni odbor Univerziteta u Beogradu prihvatio je novi Statut Filološkog fakulteta u i upućen Senatu Univerziteta na usvajanje. Kasnije se sastao i Savet Filoškog fakulteta, po drugi put za nedlju dana, sa novoizabranim predsednikom tog tela profesorom Boškom Suvajdžićem. Za vršioca dužnosti dekana sa tehničkim mandatom do izbora novog dekana izabrana je Jelena Kostić Tomović“, objašnjava nam profesorka sa katedre za anglistiku Ivana Trbojević.

Foto: Printscreen/YouTube/TVKopernikus

Ona dodaje da je Savet fakulteta konačno obavio posao na koji mu je pažnja skretana još od oktobra i izaberao novog v.d. dekana umesto Anđelke Mitrović koja je po sili zakona morala u penziju od 1. oktobra.

„To je put ka dobrom ishodu i svetlo na kraju tunela. Jelenu Kostić Tomović kvalifikuju razne stvari. Kao prvo, ona je redovni profesor na germanistici, jedan osvedočeni naučnik i pedagog. Kao upravnik katedre za germanistiku ona ima iskustva i u rukovođenju. Tu je niz dobrih i temeljnih stvari koje  profesorku peporučuju za ovu veoma odgovornu dužnost““, objašnjava profesorka Trbojević.

Ona ukazuje da bi u skorije vreme trebalo da bude izabran i dekan sa punim ovlašćenjima i mandatom. Pred profesorkom Kostić Tomović je i da sprovede i tu proceduru.

„Dužnost novog v.d. dekana i v.d. prodekana je da se obavi legalni i legitimni izbor za dekana“, kaže Trbojević.

Prosveta je dobila i novog ministra, pa profesorka Trbojević očekuje saradnju i poziv na razgovor sa novim prvim čovekom tog resora – Brankom Ružićem.

„Očekujemo da budemo pozvani na razgovor sa novim ministrom poslednji put kada s to zaista dogodilo je bilo 2002. godine, tada je ministar bio Gaša Knežević“, priseća se profesorka Trbojević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare