Foto: Arhiva/N1

Taman kada smo pomislili da se višemesečna ujdurma na Filološkom fakultetu privodi kraju i da će ta institucija početi normalno da funkcioniše, usledio je preokret. Ponovo nismo sigurni u to ko je v.d. dekana. Nakon vesti da je Savet Filološkog fakulteta doneo odluku da je Jelena Kostić Tomović nova v.d. dekanka, pobunila se stara v.d. dekanka koja sada negira tu odluku i prolongira svoj odlazak u penziju.

Vesti sa Filološkog fakulteta proteklih meseci pratimo kao najuzbudljiviju seriju. Pravi zaplet – optužbe za finansijske malverzacije, višestruke funkcije, bliska saradnja sa vlašću i televizijom Pink, opomena Etičke komisije… sve su to „zasluge“ bivše dekanke Filološkog fakulteta, Ljljane Marković.

Da se problemi premoste, u julu je izabrana v.d. dekana Anđelka Mitrović. I baš kada je rešenje počelo da se nazire, pre mesec dana, buru je izazvala odluka da bude stopiran izbor novog dekana u punom mandatu, a sve po nalogu Prosvetne inspekcije.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Nezadovoljni profesori tvrdili su da je napadnuta autonomija Univerziteta, zajedno sa studentima organizovali su i proteste. Tada još vek aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević poručio im je da je prvo potrebno doneti novi Statut, pa tek posle ići na izbor dekana. Da priča ponovo poprimi neočekivani zaokret, pobrinuo se splet okolnosti, pa je v.d. dekana Anđelka Mitrović 1. oktobra stekla uslov za penziju. Fakultet bez rukovodstva, u problemu su i zaposleni i studenti.

Ponovo nam se učinilo da je problem rešen i da je neko konačno konstatovao „studenti i profesori su u pravu“. Savet Filoškog fakulteta je za vršioca dužnosti dekana sa tehničkim mandatom, do izbora novog dekana, izabrao Jelenu Kostić Tomović. Međutim, stare dekanke se ne predaju tako lako – tvrde da još nije vreme za njihovu penziju, produžavaju agoniju.

„Univerzitet u Beogradu je od nas više puta tražio da izaberemo novog v.d. dekana, zato što je dosadašnja v.d. Anđelka Mitrović penzionisana 1. oktobra ove godine i samim tim ne može više da vrši funkciju. Rektorka Ivanka Popović je u više navrata skretala pažnju fakultetu na to da je našem v.d. dekanu prosto istekao staž i da moramo izabrati novog v.d. dekana“, objašnjava u razgovoru za naš portal Jelena Kostić Tomović, ona koja treba da preuzme kormilo fakulteta do izbora novog dekana u punom mandatu i sa punim ovlašćenjima.

Peripetije se nastavljaju

„Naš bivši v.d. dekana ne prihvata tu činjenicu i te informacije, i dalje se ponaša kao v.d. dekana i namerava da to i dalje čini. Kako je moguće da se neko ko je u penziji pravi da nije?“, pita se naša sagovornica.

Objašnjava nam i po kom osnovu stara uprava ne posustaje i ne odustaje.

Jelena Kostić Tomović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Profesorka Mitrović se poziva na jedan akt od proleća ove godine koji zaista postoji, a koji je izdat zbog ljudi koji su honorarno angažovani u državnoj službi, a koji nisu tokom vanrednog stanja i policijskog časa mogli da obavljaju svoje poslove, njima je produženo honorarno angažovanje za 52 dana, za koliko su oni bili sprečeni da obavljaju svoj posao.

To se odnosi na jednu vrlo specifičnu grupu ljudi. Međutim, profesorka Mitrović je to primenila na sebe i na svoju prethodnicu, bivšu dekanku Ljiljanu Marković. Tu argumentaciju je prihvatilo još dvoje profesora sa našeg fakulteta, to su ujedno jedino dvoje profesora na Univerzitetu koji se pozivaju na taj akt i smatraju da do 22. novembra. nisu u penziji“, objašnjava novoizabrana v.d. dekanka.

Ponovo zbunjenost i nedoumice – šta da kažemo studentima i ostatku zaposlenih, ko je njihov v.d. dekan?

„To je zanimljivo pitanje, a odgovor ćemo morati da sačekamo neko vreme. Ono što je izvesno je da imamo više dopisa rektorke Ivanke Popović u kojima ona traži od Filoškog fakulteta da izabere novog v.d dekana zato što je prethodni u penziji. Imamo i odluku Saveta Fakulteta kojom se upravo postupa prema onome što je rektorka Popović tražila, bira se novi v.d. dekan i oni su izabrali mene.

Čekamo da se obave administrativne formalnosti, a nakon toga i reakciju Rektorata. Nadam se da će izbor biti potvrđen, jer je po našem mišljenju sve urađeno u legalnoj proceduri koju traži naša nadređena institucija i da ćemo moći da obavljamo zadatke koje treba da obavljamo“, kaže profesorka Kostić Tomović.

Filološki fakultet nikako da stigne do v.d. dekana, pa se čini da je izbor dekana u punom mandatu nemoguća misija. Kako je ranije objašnjavao, tada aktuelni ministar prosvete Mladen Šarčević, Filološki fakultet je trebalo da prvo donese novi Statut, pa tek posle toga da bira dekana. To se pominjalo kao povod za stopiranje već započete procedure.

Međutim, čini se da bi i ta prepreka uskoro mogla da bude prevaziđena. Statutarni odbor Univerziteta u Beogradu prihvatio je novi Statut Filološkog fakulteta u osnovi, a nakon sitnih tehničkih ispravki on bi trebalo da bude i ozvaničen.

Jelena Kostić Tomović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Ja sam se prihvatila tehničkog mandata kako bi se stvorili uslovi za odabir dekana“, objašnjava Kostić Tomović.

Ona smatra da bi prethodno započeta procedura trebalo da bude „odmrznuta“ i podseća da je za izbor dekana svog kandidata imala uprava kojoj se sada drma tlo pod nogama, ali i grupa zaposlenih koja je želela da unese promene i tako normalizuje funkcionisanje Fakulteta. Prema njenim rečima, bilo je jasno da kandidat te nove opcije Iva Draškić Vićanović, ima veću podršku.

„Opstrukcija“

Povodom zamršenih dešavanja, danas se oglasio i Savet Filološkog fakulteta u Beogradu koji je ocenio da prethodna v.d. dekanka tog Fakulteta dr Anđelka Mitrović pokušava da opstruiše „nastojanja kolektiva da izađe iz institucionalne krize“.

U saopštenju tog tela navedeno je da prethodna v.d. dekanka dopisima osporava odluke legalnih i legitimnih organa Fakulteta – Saveta i Nastavno-naučnog veća i da „naročito zabrinjava pokušaj onemogućavanja studentskih predstavnika da učestvuju u radu Saveta Filološkog fakulteta“.

Savet navodi da su “u skladu sa stavovima Univerziteta i Ministarstva prosvete, usvajanje Statuta i izbor predsednika Saveta i vršioca dužnosti dekana Filološkog fakulteta bili neophodan uslov za normalizaciju stanja na Fakultetu”.

„Na sednici održanoj 22. oktobra izabran je predsednik Saveta dr Boško Suvajdžić, i verifikovani su mandati izabranim članovima Saveta iz redova nastavnika odnosno studenata. Na sledećoj sednici, održanoj 27. oktobra, izabran je, takođe većinom glasova, novi v. d. dekana – prof. dr Jelena Kostić Tomović, kao i zamenica predsednika Saveta – prof. dr Ljudmila Popović. Savet je takođe obavešten da je Statut Filološkog fakulteta dobio pozitivno mišljenje na sednici Odbora za statutarna pitanja Univerziteta u Beogradu”, navodi se u saopštenju.

Savet ocenjuje da „sve ove napore prethodni v. d. dekana prof. dr Anđelka Mitrović, kojoj je 30. septembra istekao radni odnos (na šta je više puta upozoreno iz Rektorata UB), pokušava da osujeti svojim najnovijim dopisima“.

„Sve to odlaže i otežava hitne poslove u vezi sa akreditacijom Fakulteta. Naglašavamo da smo se u ovim postupcima rukovodili isključivo interesima studenata, zaposlenih i Filološkog fakulteta u celini“, kaže se u saopštenju koje je potpisao predsednik Saveta dr Boško Suvajdžić.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar