Zlatko Kokanović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije izjavio je da "oni nisu resursi". "Nismo na prodaju, oni šta imaju svoje neka prodaju, a Evropa ima u izobilju litijuma i neka eksploatiše svoj litijum, neka ostavi nas na miru, mi nećemo ništa njihovo, svi znamo da je hrana, voda i vazduh budućnost sveta, a da litijum nije", kaže Kokanović.

Evropska unija će se osloniti na Srbiju i njene resurse litijuma. Prošle godine potpisano pismo o namerama postaje realnost. Kako je potvrdio komesar Maroš Šefčovič za Euronews, razmatraju se poslednje pravne prepreke pre nego što dođe do realizacije trgovinskog partnerstva EU – Srbija za snabdevanje litijumom iz regiona Jadar.

Zlatko Kokanović iz Saveza ekoloških organizacija Srbije kaže da su bili upoznati da je „Ivica Dačić potpisao to pismo o namerama“, prenosi N1.

„Neke detalje tog pisma smo znali, znamo da cela Evropa i EU hoće srpski litijum i hoće da se oslobode zavisnosti od Kine i kineskih minerala, a među njima i litijuma, jer Kinezi drže monopol bukvalno u celom svetu, a nauštrb našeg zdravlja, naše ekologije, naše prirode. Svima je poznato da u celoj Evropi u svakoj zemlji imaju nalazišta litijuma, čak i veća u Srbiji. U Nemačkoj postoji litijum iz termalnih voda, koji ne bi imao tako agresivnu preradu kao u Srbiji, ali se njihov narod izjasnio da neće da eksploatiše litijum“, kaže on.

Svesni su, kaže Kokanović, da „hoće naš litijum“.

„Da oni i njihova deca udišu čist vazduh, nauštrb nas i naše dece, da nas truju“, kaže on.

Prema njegovim rečima, „oni rade agresivne medijske kampanje“.

„Što na lokalnim medijima, što na medijima sa nacionalnom frekvencijom, kupovinu, potkupljivanje naroda, deljenje vaučera, donacija školama, vrtićima, poljoprivrednicima, privrednicima, a ne bave se stvarima kojima bi trebalo da se bave“, kaže on.

Kako je rekao, studija „više uopšte nije interesantna“.

„Svi znamo da je uredbom ukinut Plan prostorne namene područja Jadra, uopšte nas ta studija više ne interesuje. Sami smo svedoci da su pojedini stručnjaci koji su učestvovali u izradi te studije rekli da su svoje potpise naplatili, ta studija više ne bi trebalo da bude verodostojna. Očekujemo da tužilaštvo preduzme korake da ispita izjave tih ljudi koji su rekli da su naplaćivali potpise. Sve studije zasnovane na mitu i korupciji ne bi smele da se koriste u javnom životu i da se primenjuju na nama“, kaže Kokanović.

Oni, kaže on, poručuju zakonodavnoj i izvršnoj vlasti da „ne potpisuju ništa što nije u skladu sa zakonima i što nije u interesu naroda Srbije“.

„A narod je na masovnim protestima i blokadama rekao svoje o projektu Jadar. Pozivamo na odgovornost Dačića koji je potpisao taj sporazum, predsednika koji je bio prisutan, ministarstvo rudarstva i energetike, premijera i predsednicu narodne skupštine koja je bila doskorašnji premijer, ukinula prostorni plan područja posebne namene, ne tražimo ništa od njih, samo da imamo ustavom i zakonom što nam je zagarantovano, a to je da imamo pravo na život, na porodicu, da se bavimo čime hoćemo da se bavimo, ne može nam niko određivati gde ćemo da živimo i čime da se bavimo“, kaže on.

Niko ne može da im određuje i kroji im sudbinu, dodaje.

„Jer mi nismo resursi, oni nas smatraju resursima i nismo na prodaju, oni šta imaju svoje neka prodaju, a Evropa ima u izobilju litijuma i neka eksploatiše svoj litijum, neka ostavi nas na miru, mi nećemo ništa njihovo, svi znamo da je hrana, voda i vazduh budućnost sveta, a da litijum nije“, kaže Kokanović.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare