Foto: Tamisclao / Shutterstock

"Žene u crnom" su danas u Stajićevu kraj Zrenjanina postavile tablu na zid nekadašnjeg logora, tokom 1991, za Hrvate iz Vukovara.

Predstavnica te organizacije Staša Zajović je kazala da je u tom logoru, tokom zime 1991, bilo zatočeno i mučeno više od 1.200 osoba iz Vukovara i da za to niko nije odgvorao.

„Ovo je, takođe, čin pritiska na državu Srbiju da konačno pred pravosudnim organima pokrene postupke za zločine kažnjive po Ženevskoj konvenciji“, istakla je ona.

Podsetila je da su u optužnicu Slobodana Miloševića bili uključeni i logori za Hrvate tokom 1991. i 1992. a da su zahvaljujući „Udruzi Vukovar 91“ poznata imena 50 ljudi koji su bili zapovednici i komandanti.

Ocenila je da je sramno da zahtevi porodica i logoraša Stajićeva, Begejaca i drugih logora nisu uslišeni, dok su, kako je dodala, protiv nekoliko inicijativa za njihovo obeležavanje organizovani brutalni protesti.

„Toliko permanentno, snažno, protivljenje i negiranje postojanja logora za hrvatske civile i zatvorenike govori da je ovaj režim direktan nastavak režima devedesetih godina (prošlog veka)“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, to govori i da postoji „snažna spona ideologija“ između sadašnjeg i bivšeg režima.

„To je zapravo isti režim“, ukazala je Zajović.

Poručila je i da će ovaj „mobilni memorijal“ biti izlagan na mnogim mestima u budućnosti kao, kako je ocenila, „važan čin antifašističke solidarnosti“.

BONUS VIDEO – Protest „Žena u crnom“ protiv rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar