Foto: Milan Marković

Nakon što se u nedelju popodne, deo jalovišta u Leposaviću iz kombinata "Trepča", obrušio u reku Ibar, iz Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu kažu da je voda za piće ispravna i da su sva izvorišta zaštićena.

Piše: Milan Marković 

„Ne znamo kolika se količina jalovišta obrušila u Ibar. Preduzeće Srbijavode vrši kontrolu, a u ispitivanje se uključio i Republički krizni štab. Uzorci se uzimaju sa nekoliko mernih tačaka u Ibru, od Rudnice, preko Raške, zatim Lakta do Kraljeva“, rekao je danas Alekdandar Macan, direktor Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, poplavni talas sa Kosova još nije stigao ni do Raške, i da postoji mogućnost da se takve materije i ne detektuju u Kraljevu.

„Ako nečega bude bilo u Ibru, može se detektovati tek u subotu. Ali, za sada ću istaći da je voda za piće u Kraljevu ispravna“, kazao je Macan.

Aleksandar Protić, direktor Vodovoda iz Kraljeva da su preduzeli sve neophodne mere, kako ne bi došlo do ugrožavanja bunara, odakle se Kraljevčani snabdevaju pijaćom vodom.

„Zavod za javno zdravlje će raditi širu analizu vode, odnosno želimo da utvrdimo da li u njoj ima prisustva teških metala. Zaposleni na bunarima, svakih sat vremena vrše kontrolu, kako bi se uočilo ukoliko dođe do nekakvih promena“, rekao je Protić.

Meštani koji žive u blizini jalovišta se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnika.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare