Foto:N1/Ivan Dinić/Nova S

Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a povodom ilegalnog Doma za stare "Royal" u Krnjači, u kojem navodno korisnike zlostavljaju i maltretiraju, saznaje Nova.rs.

Postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Zaštitnik građana pokrenuo je 5. avgusta ove godine i to po sopstvenoj inicijativi, a nakon saznanja iz medija da je inspektorima socijalne zaštite 2. avgusta onemogućeno da uđu u ovaj ilegalni dom za stare, a kako bi po prijavi bivših zaposlenih i korisnika izvršili nadzor nad radom i utvrdili u kakvim uslovima borave korisnici.

Zaštitnik je naveo da do sada nije dobio pritužbe građana u vezi sa radom ovog ilegalnog doma, već je na osnovu infromacija iz medija došao do saznanja o problemima u vezi sa radom staračkog doma u Krnjači, rečeno je u ovoj instituciji za portal Nova.rs.

„Od nadležnog ministarstva Zaštitnik je zatražio da dostavi izjašnjenje o svim okolnostima ovog slučaja, o merama koje su preduzeli, da li su dobijali prijave u vezi sa radom ovog doma, da li su ranije izrekli zabranu rada ovom Domu i preduzeli mere kako bi utvrdili da li je dom zaista zatvoren, kao i da li su preduzete mere da se utvrdi odgovornost vlasnika Doma i da se prema odgovornom licu u domu preduzmu odgovarajuće mere zbog nesavesnog i neovlašćenog poslovanja i neovlašćenog obavljanja određene delatnosti“, naveli su za naš portal.

Nakon dobijanja odgovora Ministarstva, Zaštitnik građana će utvrditi da li je bilo određenih nedostataka u postupanju ovog organa i razmotriti preduzimanje drugih mera iz okvira svoje nadležnosti, istakli su za Nova.rs.

Zaštitnik građana je u svom Redovnom godišnjem izveštaju za 2021. godinu, kada je reč o pravima starijih osoba, između ostalog, ukazao da praksa pokazuje da postoje domovi za stare koji ne ispunjavaju propisane uslove za rad, nemaju odgovarajuće licence i dozvole za rad, odnosno koji su izgubili licencu za rad, kojima je izrečena zabrana rada od strane inspekcije socijalne zaštite, ali koji i pored preduzimanja mera od strane Ministarstva za rad nastavljaju da rade i primaju korisnike. Njihovim nestručnim radom krše se zagarantovana prava starijih osoba smeštenim u ovakvim ustanovama.

Zoran Pašalić Foto:Ivan Dinić/Nova S

Tužilaštvo formiralo predmet zbog „Royala“, inspektorima bio onemogućen vanredni nadzor

Beogradski mediji prethodnih dana pisali su o nelicenciranom Domu za stare „Royal“ u Krnjači, a u kojem korisnike i korisnice navodno maltretiraju i zapostavljaju, ali i muče glađu. Zbog navoda u medijima o ovom domu predmet je formiralo i Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu.

Inspekcija je 2. avgusta, kako je potvrdila i Biljana Zekavica, načelnica Inspekcije rada za oblast socijalne zaštite, bila sprečena da izvrši nadzor, kapija objekta je bila zatvorena.

Ona je tada objasnila za beogradske medije da po propisima dok se ne dobije rešenje suda o mogućnosti pregleda stambenog objekta nije moguće ući u obilazak tog prostora i da je inspekcija ušla u proceduru dobijanja tog rešenja.

Slučaj staračkog doma „Nada“ – Zaštitnik utvrdio brojne propuste Ministarstva

Zaštitnik građana je, nakon što je u januaru ove godine iz medija došao do saznanja da privatni Dom za smeštaj odraslih i starijih ‘Nada’ u Borči nema licencu za rad, ali je uprkos tome otvoren i prima korisnike zbog čega je pokrenuo 14. januara kontrolu pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva.

U medijima se tada pisalo i da u ovom domu ima više korisnika nego što je dozvoljeno, da spavaju čak i u bračnim krevetima, da ih vezuju, zapostavljaju i ne daju im blagovremeno adekvatnu terapiju.

Zaštitnik građana je, prethodno, proverom na internetu utvrdio da se ovaj nelegalni dom za stare još uvek reklamira na internetu, između ostalog, tako ‘da se ubraja u pet domova u Srbiji koji su među prvima stekli licencu Ministarstva za rad i socijalnu politiku…’, a ima i svoju stranicu na društvenoj mreži Fejsbuk.

Nakon sprovedenog postupka, na osnovu informacija pribavljenih od kontrolisanog organa, Zaštitnik građana je utvrdio određene propuste u radu Ministarstva za rad.

Među propustima Zaštitnik je kontatovao da Ministarstvo nije blagovremeno preduzelo efikasne mere u cilju zaštite korisnika tog doma, nije pravovremeno vršilo kontrolu sprovođenja hitne mere zabrane vršenja delatnosti u periodu od šest meseci, te da nije blagovremeno preduzelo efikasne mere kako bi pred nadležnim organima iniciralo postupke u cilju izricanja odgovarajućih sankcija Domu i odgovornom licu u Domu zbog nepostupanja po meri zabrane pružanja usluge socijalne zaštite koju je izrekao inspektor socijalne zaštite.

Zaštitnik građana je Ministarstvu 12. aprila ove godine uputio preporuku u cilju njihovog otklanjanja, odnosno sprečavanja sličnih propusta u budućnosti, a Ministarstvo je 2. juna Zaštitnika obavestilo, da je pružalac usluge domskog smeštaja postupio u skladu sa nalogom inspektora i podneo zahtev za izdavanje licence za pružanje usluge nadležnom ministarstvu. Izvršen je i nenajavljen inspekcijski nadzor tokom kojeg je utvrđeno da je postupljeno je po svim nalozima inspektora i da je objekat prilagođen nameni za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih.

Rešenjem Ministarstva od 26. maja ove godine je utvrđeno da Dom za smeštaj odraslih i starijih „NADA“ u Borči ispunjava uslove za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih i dobijanja licence na period od 6 godina.

BONUS VIDEO – Zbog čega penzioneri mogu da ostanu bez penzije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar