Foto:Privatna arhiva; Ivan Dinić/NovaS

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija o mogućem fizičkom zlostavljanju korisnice privatnog doma za stare na opštini Voždovac u Beogradu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Od nadležnog ministarstva Zaštitnik građana traži da ga u roku od 15 dana obavesti o svim okolnostima i merama koje su preduzete u ovom slučaju.

Zaštitnik je zatražio da ga Ministarstvo obavesti da li privatni dom za stare ima licencu za rad, da li su u prošlosti dobijali prijave na rad ovog doma, da li su vršili inspekcijski nadzor u ovom domu i da li su ranije utvrdili nepravilnosti u radu i koje mere su preduzimali.

Zaštitnik građana je 15. marta ove godine iz medijskih navoda dobio podatke da je korisnicu privatnog doma za stare u Beogradu unuk zatekao sa ogrebotinama po licu, sa podlivima na šakama i sa puno modrica.

„Zaposleni i vlasnica doma su, kako prenose mediji, u vezi sa uzrokom nastanka povreda dali kontradiktorne izjave“, navodi se u saopštenju Zaštitnika građana.

Unuk korisnice beogradskog staračkog doma na Voždovcu G.B. (88) zatekao je svoju baku sa modricama i podlivima, a zbog sumnje da je baka bila tučena sve je prijavio policiji.

Sa druge strane, u privatnom domu za stare u Beogradu „Palma Magnolija“, gde je ona bila korisnica, sve ocenjuju kao nesrećan slučaj prilikom tretmana korisnice preparatima za vaške i negiraju bilo kakvo zlostavljanje.

Najmlađi unuk A.M. koji je ujedno postao i zakonski staratelj G.B. naveo je ranije za portal Nova.rs da je njegova baka bila u procesu premeštaja u državni dom na Bežanijskoj kosi, a da je nakon nekoliko dana odlaganja prebacivanja, kako kaže njen unuk, nju zatekao sa modricama i podlivima.

U domu za stare „Palma Magnolija“ tvrde da su nesrećnim slučajem podlivi nastali u petak 4. marta, dok sin sumnja da su povrede nastale u dužem vremenskom periodu.

Kako je ranije za Nova.rs rekla vlasnica doma, pomenute povrede su nastale prilikom pranja kose preparatom protiv vaški, te da je G.B. navodno šampon upao u oči, te da je korisnica doma pokušala da pobegne iz kupatila, a da ju je radnica doma „malo jače stisla“ kako bi joj isprala oči od šampona da „ne bi baka ostala slepa“.

Bonus video – Zbog čega penzioneri mogu da ostanu bez penzije

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar