Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Visoka zagađenost vazduha opet je zabeležana u Beogradu i više gradova u Srbiji, pokazuje aplikacija za merenje zagađenosti Air Visual. Zvanični podaci sa sajta Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da je kvalitet vazduha u Srbiji prihvatljiv.

U Beogradu na Vračaru je, prema podacima aplikakcije Air Visual, vazduh bio nezdrav za osetljive grupe stanovništva, u sličnim razmerama kao i vazduh u Pekingu.

 

Foto: Nova.rs

Istovremeno, podaci sa Agencije za zaštitu životne sredine  pokazuju da je konkretno na mernoj jedinici Beograd Vračar vazduh prihvatljiv.

Air Visual pokazuje pojačano zagađenje u još nekim gradovima Srbije, kao što je na primer Kosjerić, dok istovremeno Agencija tvrdi da je konkretno u Kosjeriću kvalitet vazduha dobar. Slična situacija se ponavlja kada je u pitanju i kvalitet vazduha u Novom Pazaru.

Visok nivo zagađenja vazduha zabeležen je prethodnih dana širom Srbije. Jedno od razloga koji se najčešće navodi je i početak grejne sezone, ali naravno, ne bi trebalo zanemariti i industrijska zagađenja.

Uglavnom, na loš kvalitet vazduha prvenstveno utiče prekomereno zagađenje PM10 i PM2.5 česticama.

Aplikacija Air Visual Foto: Nova.rs

PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća. PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije.

Kada je u pitanju neslaganje podataka između aplikacije Air Visual, koja je veoma popularna među građanima, koji žele da se informišu o kvalitetu vazduha i zvaničnih podataka Agencije za zaštitu životne sredine, taj problem se javljao i ranije. Aplikacija delom koristi podatke zvaničnih institucija kao što je Agencija, ali to nisu njeni jedini izvori.

Zvanični podaci Agencije za zaštitu životne sredine Foto: Nova.rs

 

Mirjana Perišić iz Instituta za fiziku objasnila je svojevremeno da je aplikacija informativnog karaktera i zadovoljava neke osnovne informacije koje građani treba da imaju.

„U naučnom smislu nije relevantna, u smislu da vi od toga pravite medicinsku studiju, ali relevantna je za opštu informisanost građana.

Oni koriste veštačku inteligenciju, mogu da na osnovu prognoze meteorologije za naredne dane izvrše prognozu kakvo će zagađenje biti. To objediniti, tehnički gledano, je jedno savršenstvo sa našeg aspekta“, navela je ona za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar