Foto: Michaela Dusíková / Česká ilustrační fotografie / Profimedia

Dok je u Beogradu i više gradova u Srbiji prethodne nedelje zabeleženo veće zagađenje vazduha, večeras nije bilo moguće pronaći zvanične podatke o kvalitetu vazduha.

Na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, u odeljku objedinjeni prikaz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji, tokom večeri nije bio dostupan podatak ni sa jedne od 48 mernih stanica širom Srbije.

Foto: Agencija za zaštitu životne sredine

Ranijih dana se dešavalo da ne budu dostupni podaci sa pojedinih stanica, ali su mogli da se pronađu bar podaci sa ključnih mesta iz većih gradova kao što su Beograd, Niš, Novi Sad.

Tako je u četvrtak na toj istoj stranici mogao da se pronađe podatak da su jako zagađen vazduh zabeležile merne stanice na Vračaru u Beogradu, u Novom Pazaru, u centru Valjeva, kao i merna jedinica Nišu.

I u petak su bili dostupni podaci po kojima su prekomerno zagađenje PM10 i PM2.5 česticama beleže tri merne stanice u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Smederevu, Kosjeriću, Užicu, Nišu i Novom Pazaru.

PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća. PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije.

Povećanom zagađenju delom je doprineo i početak grejne sezone, a stručnjaci upozoravaju da nas ista slika očekuje u toku cele zime.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare