Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Beogradu i više gradova u Srbiji tokom večeri je opet zabeleženo veliko zagađenje vazduha, pokazuju podaci Agencije za zaštitu životne sredine, ali i aplikacija za merenje zagađenosti Air Visual.

Aplikacija Air Visual, koji su mnogi građani Srbije koristili prethodne zime da bi se informisali o zagađenosti vazduha u svojim sredinama, pokazuje izuzetno veliko zagađenje u Novom Pazaru, Nišu, Valjevu i Beogradu.

U Novom Pazaru je tako tokom dana izmereno 187 mikrograma po kubnom metru PM2.5 čestica, u Užicu 166, Beogradu 163 i Nišu 160.  PM čestice jako negativno utiču na ljudsko zdravlje, pre svega na pluća. PM10 stižu do pluća, dok PM2.5 ulaze i direktno u krvotok, zbog čega su još opasnije.

I objedinjeni prikaz automatskog monitoringa kvaliteta vazduha u Srbiji, pokazuje da je vazduh zagađen. Tako su jako zagađen vazduh zabeležile merne stanice na Vračaru u Beogradu, u Novom Pazaru, u centru Valjeva, kao i merna jedinica u Institutu za javno zdravlje Niš.

Meranje Agencije za zaštitu životne sredine pokazuje da je tokom večeri vazduh bio zagađen u beogradskoj opštini Stari grad, na petlji Mostar, na Novom Beogradu, kao i u Užicu, Kosjeriću, u blizini niške osnovne škole Sveti Sava i u Rumenačkoj ulici u Novom Sadu.

Prema ovim kriterijumima, zagađen vazduh je onaj u kome je zabeleženo više 40 mikrograma po metru kubnom PM2.5 čestica, više od 90 mikrograma po metru kubnom  PM10 čestica, kao i  više od 350 mikrograma po metru kubnom sumpor dioksida.

Prema Agenciji za zaštitu životne sredine, recimo na Vračaru je zabeležena koncentracija PM2.5 čestica od 110 mikrograma po metru kubnom, dok je na Novom Beogradu prisutnost tih čestica 73 mikrograma po metru kubnom.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare