Foto: Vesna Lalić/Nova. rs

Bolnice su pune, broj zaraženih danima prelazi 4.000, pacijenti iz Beograda idu na lečenje u Kruševac - sve deluje prilično alarmantno, ali, sudeći po ponašanju Kriznog štaba, nema žurbe. Prošlog vikenda, od subote u podne do ponedeljka u 6 ujutro, kafići i tržni centri nisu radili. U ponedeljak se sve vratilo na staro, čak su održavani i koncerti. Ipak, izgleda da situacija nije bila dovoljno hitna da bi se održala sednica Kriznog štaba - prvobitno smo očekivali sednicu u utorak, zatim smo se ponadali da ćemo danas saznati kakva je presuda i odluka o merama za vikend. Ipak, moraćemo da se strpimo i izdržimo ovaj ples po našim živcima do sutra u 11 sati.

I dok su lekari koji rade u crvenim zonama kovid bolnica iz dana u dan upozoravali na to da se bolnički kapaciteti munjevito pune, to nije bilo dovoljno za munjevitu reakciju Kriznig štaba. Danas ćemo, sutra ćemo, u utorak ćemo, u četvrtak ćemo, ipak ćemo u petak.

U međuvremenu se sve vreme na građane apeluje da budu odgovorni i da situaciju shvate ozbiljno. Imaju li isti ti građani na koga da se ugledaju, imaju li koga da shvate ozbiljno?

Proteklih dana odzvanja kakofonija. Čuli su se stavovi lekara iz Kriznog štaba, poput Branislava Tidorovića, koji tvrde da su potrebne dugotrajnije i restriktivnije mere od onih koje su bile na snazi proteklog vikenda. Istovremeno se na koncertu u Beogradu čuo repertoar benda „Crvena jabuka“.

„Bez sedam do 10 dana ne možemo imati efekte. Po epidemiološkoj doktrini neophodno je da imate čak tri nedelje sprovođenje rigoroznih mera. Imaćemo isti stav i sutra, da bude intenzivno ograničenje, vrlo rigorozno za sve objekte s tim što će morati da se proceni da li će to biti do 14 ili 17 sati“, rekao je dr Tiodorović.

Branislav Tiodorović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Premijerka Ana Brnabić je juče najvaila da bi sednica Kriznog štaba verovatno trebalo da bude održana u četvrtak (danas). To verovatno se nije obistinilo.

Ona je objasnila da je sednica odložena jer je želela da se razgovara o svim merama i da to ne bude samo na Kriznom štabu.

„Da na Kriznom štabu samo donesemo odluku koja je ranije odgovorena i da vidimo logistički kako sve to da izvedemo“, rekla je ona.

Foto:TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Premijerka najavljuje rigoroznije mere, ali ukazuje i na odgovornost koju snose sami građani.

„Mi ćemo pooštriti neke mere, videćemo u kojoj meri koliko i šta može da da rezultate. Ali ponavljam, država nikome nije ni otac ni majka. Odrasli ljudi imaju odgovornost da brinu o sebi i bližnjima. To što možda radi kafić ne znači da svi treba da idemo u kafić. To je zaista individualna odgovornost“, rekla je Brnabić.

U sveopštem metežu i nadglasavanju najjasnije i najglasnije bi trebalo da se čuju poruke lekara u crvenoj zoni.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Alarmantno je i brojke su velike. Kao što je bilo i u julu i početkom decembra, zaista ima dosta pacijenata koji su zaraženi. To nije nikakva varka, oni postoje i u bolnicama su.“ Ovako, u izjavi za Nova.rs, aktuelnu epidemiološku situaciju i popunjenost bolničkih kapaciteta opisuje direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) Nebojša Lađević.

Neposredno pre našeg razgovora doktor Lađević se vratio iz crvene zone bolnice u Batajnici.

“Batajnica je puna. Veliki je broj pacijenata, mi radimo kao anesteziolozi u jedinici intenzivnog lečenja i tu imamo mnogo pacijenata na različitim vidovima mehaničke ventilacije”, navodi naš sagovornik.

Na još dramatičniji način sve ovo potvrđuje i direktorka kovid bolnice u Batajnici Tatjana Andžić Vukičević. Ona upozorava da je sa skoro zbrinutih 900 bolesnika, ta bolnica prenatrpana i da je situacija kritična.

„Imamo skoro 900 bolesnika, praktično smo popunjeni, 30 preostalih postelja namenjeno je intenzivnoj nezi lečenja. Računajte da smo za nedelju dana imali oko 500 novih prijema, i od tog broja, računajte, između deset i 20 odsto bolesnika mogu biti kandidati za intenzivnu negu”, rekla je ona za „Večernje novosti“.

Ona ukazuje i na to da je više od dve trećine bolesnika u veoma teškom opštem stanju, da su svi na invanzivnoj ili neinvanzivnoj kiseoničnoj potpori. Adžič Vukičević je dodala da je pritisak na bolnicu neizdrživ i da je kadar, koji dolazi iz Univerzitetskog kliničkog centra i drugih beogradskih bolnica – preumoran.

„Najteži trenutak od otvaranja bolnice bio mi je utorak, kada sam u 15 sati objavila da više nemam mesta u gigantskoj bolnici kao što je Batajnica. Očajna sam, jer ne mogu pomoći svima kojima je moja pomoć potrebna“, rekla je ona. To je bio isti onaj utorak kada je Krizni štab trebalo da zaseda, a nije.

„Sva slobodna mesta bivaju odmah popunjena. Kako se koji pacijent otpusti, taj dušek se ni ne ohladi, a na njegovo mesta se prima drugi pacijent“: tako, u izjavi za Nova.rs, situaciju u beogradskoj Infektivnoj klinici objašnjava direktor te ustanove Goran Stevanović.

Epilog su pacijenti, koji, prema saznanjuma Nova.rs, iz Beograda na lečenje moraju u Kruševac.

„Kažu da je Beograd pun i da će ovde smeštati sve pacijente za koje ne bude mesta u Beogradu. Kod nas su smešteni i pacijenti iz Sjenice, Raške, Vranja, Leskovca, sa Kosova – bukvalno sa svih strana”, kažu naši izvori iz kruševačke Infektivne klinike i dodaju da im je najavljen i novi prijem pacijenata iz prestonice.

U međuvremenu, Krizni štab je rešio da sve temeljno razmotri, da ne žuri i tako po ko zna koji put dovede svoj autoritet u pitanje. Sutra u 11 sati će se sastatai i presuditi kako će izgledati vikend pred nama. Sudeći prema najavama i tonovima koji se čuju, kafići i tržni centri će ponovo biti zatvoreni. Ako vam takva odluka bude teško pala, setite se da ima onih koji čak i kada bi kafići radili ne bi mogli u njih – eno ih pod skafanderima u crvenim zonama kovid bolnica ili se bore za dah i preživljavanje na respiratorima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare