dr Nebojša Lađević Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

"Alarmantno je i brojke su velike. Kao što je bilo i u julu i početkom decembra, zaista ima dosta pacijenata koji su zaraženi. To nije nikakva varka, oni postoje i u bolnicama su." Ovako, u izjavi za Nova.rs, aktuelnu epidemiološku situaciju i popunjenost bolničkih kapaciteta opisuje direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) Nebojša Lađević.  

Neposredno pre našeg razgovora doktor Lađević se vratio iz crvene zone bolnice u Batajnici.

„Batajnica je puna. Veliki je broj pacijenata, mi radimo kao anesteziolozi u jedinici intenzivnog lečenja i tu imamo mnogo pacijenata na različitim vidovima mehaničke ventilacije“, navodi naš sagovornik.

Zanimalo nas je i kakve su mogućnosti za oporavak pacijenata kojima je potrebna mehanička potpora za disanje.

„Zavisi od toga koja je vrsta mehaničke ventilacije, da li je to invenzivna ili neinvazivna ventilacija, da li neko samo nosi masku ili je intubiran. Postoje različiti stepeni mehaničke ventilacije. Ukoliko neko se na vreme javi u bolnicu i prođe celokupno lečenje i opet zbog neke svoje prijemčivosti na virus, ili genetike ipak završi na mehaničkoj ventilaciji, njegova šansa je velika da preživi. Međutim, ukoliko neko kasno dođe i ne bude adekvatno prošao kroz celokupno lečenje i završi na mehaničkoj ventilaciji, onda su šanse obrnute. Sve zavisi od toga kada se ko javi i koliko ozbiljno shvati ovu bolest“, objašnjava i upozorava doktor Lađević.

Rešenje vidi u vakcinaciji i suzbijanju kontakata.

„Mislim da bi bila veoma drastična mera zaključati nekog ako se nije vakcinisao. Ipak, u narednom periodu treba da se što više sačuvamo od rizičnih kontakata. Taj period u kojem se čuvamo treba iskoristiti da se što više vakcinišemo. Moj stav kao lekara i nekoga ko radi sa pacijentima je da mi kada imamo ovako veliku infekciju treba da se uzdržavamo od nekih stvari koje bismo možda želeli da uradimo – da odemo u masu, restorane… Treba da damo šansu da u narednom periodu što brže postignemo kolektivni imunitet – što boljom i većom vakcinacijom, što većim odzivom. Da nekako uđemo u leto u nekoj mirnijoj fazi kao celokupno društvo“, smatra Lađević.

Naš sagovornik poziva sve one koji mogu da se vakcinišu da to i učine.

„Vakcinacija je nešto što podiže imuni sistem organizma, odbranu organizma. Ja sam se lično vakcinisao. Osećam se sigurnije i bezbednije, ali i dalje oprezno“, poručuje Lađević.

Doktor Lađević je anesteziolog, a oni su prvi na udaru i najizloženiji su u kontaktu sa pacijentima.

„Niko u ovom trenutku nema dovoljno anesteziologa, s obzirom na razmere epidemije. Za neke normalne okolnosti mi imamo dovoljno anesteziolog za ‘nekovid’ program. U Srbiji su intenzivisti isto što i anesteziolozi, onda mi radimo i na intenzivnim negama i u operacionim salama. Sada imamo izuzetno opterećene intenzivne nege i moramo sa istim ljudstvom da popunimo i jedno i drugo“, pojašnjava Lađević u kojim uslovima sada funkcionišu srpski zdravstveni sistem i anesteziolozi u njemu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare