Foto: TANJUG/ PREDSEDNISTVO SRBIJE

"Sva slobodna mesta bivaju odmah popunjena. Kako se koji pacijent otpusti, taj dušek se ni ne ohladi, a na njegovo mesta se prima drugi pacijent": tako, u izjavi za Nova.rs, situaciju u beogradskoj Infektivnoj klinici objašnjava direktor te ustanove Goran Stevanović. On je pre nekoliko dana najavio da će zbog prenapregnutosti kapaciteta pacijenti iz kovid bolnica u Beogradu biti upućivani u Kruševac na lečenje. Kako saznaje Nova.rs, ova najava se i obistinila.

„U ambulanti se prosečno obavi 250 pregleda, na pregled se čeka, ako je pacijent već ‘obrađen’ iz doma zdravlja, sat i po do dva. Ako dolazi bez rendgena i laboratorije čeka se četiri sata minimalno“, kratko nam je objasnio kako stoje stvari kada je reč o onome što čeka pacijente Infektivne klinike.

Vesti o popunjenosti kapaciteta stižu i iz bolnice u Batajnici.

„Batajnica je puna. Veliki je broj pacijenata. Mi radimo kao anesteziolozi u jedinici intenzivnog lečenja i tu imamo mnogo pacijenata na različitim vidovima mehaničke ventilacije!, kaže za Nova.rs direktor Centra za anesteziologiju Kliničkog centra Srbije (KCS) anesteziolog Nebojša Lađević. On je jedan od lekara koji trenutno radi u crvenoj zoni bolnice u Batajnici.

Pre tri dana direktor Infektivne klinike Goran Stevanović najavio je i da će pacijenti iz kovid bolnica u Beogradu biti upućivani u Kruševac na lečenje zbog nedostastka kapaciteta u prestonici. U kruševačkoj Infektivnoj klinici saznali smo da se ova najava ispunila. Pacijenti stižu iz Beograda, ali i iz ostalih delova Srbije.

Foto: TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Za 24 sata je u kruševačkoj Infektivnoj klinici bilo 50 prijema. Najavljuju se i novi prijemi pacijenata iz prestonice.

„Kažu da je Beograd pun i da će ovde smeštati sve pacijente za koje ne bude mesta u Beogradu. Kod nas su smešteni i pacijenti iz Sjenice, Raške, Vranja, Leskovca, sa Kosova – bukvalno sa svih strana“, kažu naši izvori iz kruševačke Infektivne klinike.

Ono što je ipak ohrabrujuće je da su novi slučajevi i pacijenti koji stižu na lečenje u kruševačku bolnicu uglavnom lakši. Prema rečima našeg izvora, pacijenti u Kruševcu su uglavnom stari između 50 i 60 godina. Premijerka Ana Brnabić rekla je da će sednica Kriznog štaba najverovatnije biti održana sutra i najavila oštrije mere.

Nakon novog zasedanja Kriznog štaba, trebalo i da saznamo kakve nas mere očekuju tokom vikenda i da li će biti zaključavanja i zatvaranja. Prema nezvaničnim saznanjima, mere određene minulog vikenda mogle bi biti ponovljene, ali i pooštrene, premda se ne nagoveštava u kom pravcu. Policijski čas, krajnja mera na kojoj lekari insistiraju, ipak je daleko.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar