Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Promo

Raste broj zaraženih, bolnički kapaciteti su prenapregnuti, očekujemo odluke Kriznog štaba o tome hoćemo li narednog vikenda pod ključ. Sve to, ipak, nije bilo prepreka za održavanje koncerta "Crvene jabuke" u "Kombank dvorani". Infektolog Dragan Delić je poprilično šokiran. "Ne mogu da verujem", kaže on u izjavi za naš portal i ocenjuje da je to nepojmljivo i neprihvatljivo. Naš sagovornik traži da se o svemu izjasne i progovore lekari iz Kriznog štaba.

Doktoru Deliću sve to deluje toliko nerealno da je čak i posumnjao u verodostojnost svih snimaka i objava koje su se pojavile na društvenim mrežama.

„To je za Riplija, za ‘verovali ili ne’. Ne mogu da prihvatim da je to istina. U ovoj situaciji da neko tako nešto uradi i da dobije dozvolu, to je medicinski potpuno nepojmljivo, neprihvatljivo i pogrešno. Platićemo debelu cenu zbog toga, moj mozak to ne može da shvati i prihvati“, šokiran je Delić.

Na pitanje da li ćemo „debelu cenu“ platiti čak iako su poštovane sve mere na koncertu, Delić poručuje da je to pitanje za epidemiologe iz Kriznog štaba i da oni treba da razmotre takve situacije.

„To je pitanje za Kona i ove iz Kriznog štaba. Moraju da progovore. Ovo je situacija i vreme kada njihov glas mora da se čuje. Kada će ako ne sada da pričaju i da donose odluke“, poručuje Delić kolegama iz Kriznog štaba.

On ističe da epidemiolozi moraju da istaknu jasan stav i da ne odstupaju od njega.

Ovde se radi o krajnje ozbiljnoj bolesti koja donosi smrtne ishode, koja donosi teške posledice. To se ne može uporediti ni sa jednim drugim prioritetom. Ja stvarno ne znam šta je važnije od zdravlja. Odjednom zdravlje ima sekundarni ili tercijarni značaj“, primećuje Delić.

Nova.rs pokušala je da, povodom održavanja koncerta „Crvene jabuke“, stupi u kontakt sa lekarima iz Kriznog štaba, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili komentar i odgovor tim povodom. Na naše pozive i poruke nisu odgovorili Predrag Kon, Darija Kisić Tepavčević, Branisalav Tiodorović i Srđa Janković. Nem je ostao i Zavod za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare