Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je naručeno 340.000 doza Fajzerove vakcine, a kaže da je u toku ispitivanje ruske i čeka se registracija kineske vakcine.

„Možda ćemo, dakle, i tri pre kraja godine imati u našoj zemlji. Kada će krenuti vakcinacija to zavisi od naših zdravstvenih vlasti ali svakako najkasnije u januaru. A verujem da će krenuti u decembru“, rekao je Vučić.

Predsednik otkriva i kako će on birati vakcinu:

„Kad mi vi sa N1 budete rekli da je neka loša ja ću baš tu da primim…samo da bih pokazao narodu da su sve vakcine dobre“.

Prema procedurama, kažu stručnjaci, krajnji rok za odobravanje je 210 odnosno 150 dana. Može i mnogo brže kada je lek od posebnog značaja kao što je sada slučaj. A da bi bio odobren kod nas, mora prvo u zemlji porekla, odnosno u Evropskoj uniji.

„Evropska unija planira da odluku o stavljanju u promet ove vakcine donese na sastanku 29. decembra. Što znači da će dozvola verovatno biti izdata u nekim prvi danima januara pa je, možda logično za očekivati, da će i kod nas situacija biti takva. Odnosno da će se sačekati da stigne dozvola iz Evropske unije“, navodi direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Inovia Bojan Trkulja.

Objašnjava da u ovakvim slučajevima treba povećati broj ljudi, u agenciji za lekove, koji rade na procedurama odobravanja.

Neki epidemiolozi smatraju da bi trebalo nabavljati one vakcine za koje Srbija već ima uslove.

„Ona koja je najjednostavnija za primenu i koja je najjednostavnija za čuvanje, koja se ne čuva na minus osamdeset nego koja treba da se čuva na običnoj temperaturi hladnog lanca na koje su naši zdravstveni radnici navikli“, kaže epidemiolog Radmilo Petrović.

Koje god vakcine da stignu u rokovima koje država obećava nepoznanica je i dalje kada će vakcinu moći da primi svaki građanin koji to želi.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare