Foto:N1

Epidemiolog Radmilo Petrović kaže da su dosta dobre važeće mere koje je Krizni štab doneo, da bi se one mogle malo korigovati ali da nema smisla uvoditi oštrije mere kao što su policijski čas i zatvaranje. "Treba pooštriti mere kontrole tamo gde se okuplja najveći broj ljudi", rekao je Patrović i ocenio da su to prvo slave, a potom i Nova godina.

On je za N1 naglasio da u subotu dolazi Sveti Nikola, najveća pravoslavna slava i da će biti okupljanja, ali da slave proslavaljaju starije osobe koje su navikle na mere i disciplinu, nošenje makse i neokupljanja.

„Veći problem je okupljanJe za Novu godinu kada dolazi veći broj mladih koji manje poštuju mere, tako da će veći problem biti to kontrolisati i tu nisu mere u ograničenju kretanja već mere pravilnog nošenja maski, da narod shvati da ne nosi masku zbog Kriznog štaba, veće sebe i svoje okoline“, rekao je Petrović.

Naglasio je da masku treba nositi tako da dolazi preko polovine nosa, kao i da da žičice moraju da se modeliraju na nosu da ne prolazi vazduh. Kaže i da je treba nositi preko obrijanog lica, da prilegne uz obraze, a ne preko velike brade.

Rešenje za pojačanu kontrolu za Svetog Nikolu, smatra Petrović, je da veći broj inspektora ide da kontroliše i da se zabrane okupljanja većeg broja ljudi. Upitan da li oni treba da idu od vrata do vrata, kaže da ne treba, ali da se u svakoj mesnoj zajednici zna ko je i ranijih godina „vršio velika slavlja“.

„Ranije se slavilo i po kafanama, sad kafane neće raditi ali za svaki slučaj nek inspektori kontrolišu i te objekte“, naglasio je.

Na pitanje da li će biti dovoljno da se pokriju rizične grupe ako prema najavama vlasti prvo stigne od 300.000 do 400.000 doza vakcina, on kaže da nije i da je to jedva dovoljno za prvu dozu u kovid bolnicama da se samo medicinske setre i lekari zaštite.

Foto:N1

Ocenjuje i da bi se trebalo odlučiti za vakcinu koja je najednostavnija za primenu i čuvanje, a ne za vakcinu koja se čuva na minus 80, već na običnoj temperaturi hladnog lanca, što je temperatura frižidera i da se onda ne bi ulagalo u opremu i ručne male zamrzivače.

„Bolje da se uzme vakcina koja ima uslove čuvanja na koje su naši zdravstveni radnici navikli“, kaže.

On dodaje da bi trebalo uzeti više različitih vakcina i da se u raznim ambulantama primenjuju vakcine različitih proizvođača jer ćemo posle nekoliko meseci videti koja je od njih bila efikasnija, a koja davala neželjene pojave, pa nećemo da zavisimo od mišljenja i „propagande firmi“.

Što se redosleda vakcinisanja tiče, ističe da na prvom mestu moraju da budu svi zdravstveni radnici u kovid bolnidama a zatim i u nekovid bolnicama, jer su oni najviše izloženi koronavirusu.

Smatra da je u redu i najava vlasti da će prioritetno biti vakcinisane i vojska i policija, ukazujući na to da pojedine kategorije u tim službama rade na najrizičnijim mestima. Kao primer naveo je vatrogasce spasioce koji „upadaju u najnezgodnije situacije i pomažu ljudima“.

„Zamislite da budu oboleli, ko će da interveniše u požarima i zemljotresima“, zapitao je. Iza toga, kaže, trebalo bi da dolaze starije osobe od 65, 70 godina, kao i oni sa hroničnim, kardiovaskularnim i plućnim bolestima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar