Čačak Protest, Srbija nije na prodaju, Ekološki protest, Rio Tinto, litijum, bor, iskopavanja, iskopavanje
Savo Manojlović Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Ekološki aktivisti sakupili su neophodan broj potpisa za Narodnu inicijativu za zabranu iskopavanja litijuma i bora u Srbiji i to pre zakonskog roka. Savo Manojlović je, gostujući u jutarnjem programu "Probudi se" rekao da je spreman na oba scenarija - i ako budući parlament odluči da usvoji inicijativu, ali i ukoliko odluči da to nije potrebno.

Kako ispred „Kreni-promeni“ kaže Savo Manojlović, prikupljeno je i više od potrebnog – 32.000 potpisa, a „svaki od potpisnika sada ulazi u istoriju jer je baš on predlagač zakona“.

Manojlović objašnjava da, prema Ustavu Srbije i novom Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi, Narodna skupština je u obavezi da na narednom redovnom zasedanju odlučuje o ovom predlogu.

„To je neka vrsta zakonske i ustavne obaveze, za razliku od prethodnog perioda, kada su takvi predlozi stajali u fioci, što je takođe bilo neka vrsta kršenja Ustava“, kaže Manojlović.

Prema njegovim rečima, „Kreni-promeni“ ima opcije i ukoliko budući parlament glasa protiv, ali i ukoliko glasa za usvajanje inicijative. On ističe da, ko god bude čini novi parlament, treba da usvoji inicijativu građana, jer „tamo gde se narod plaši vlasti, to je diktatura, a tamo gde se vlast plaši naroda – demokratija“.

Ukoliko parlament glasa protiv, Manojlović ističe da će tada objaviti koji je „plan B“.

BONUS VIDEO Novi Sad: Ko je povukao overivače potpisa za zabranu litijuma?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare