Bojana Novaković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ekološka organizacija "Rio Tinto Marš sa Drine" predstaviće sutra dokaze da projekat "Jadar" nikada nije ni ukinut, te da je operativna realizacija projekta u toku, i da uključuje nove zemlje Evropske unije.

Dokazi koji ukazuju da se od projekta „Jadar“ – nije odustalo, biće predstavljeni na konferenciji za novinare u 11 sati, u Medija centru, kojoj će prisustvovati, kako najavljuju iz ove ekološke organizacije, i glumica Bojana Novaković.

„Obzirom da dokazi još uvek pristižu i da dobijamo nove informacije svakih sat vremena, potvrdićemo govornike na konferenciji za štampu bliže vremenu održavanja iste“, rekli su iz organizacije „Rio Tinto Marš sa Drine“.

„Jadar“ je prvi Rio Tintov projekat za litijum. Nakon ekoloških protesta širom zemlje Vlada Srbije donela je odluku da zaustavi taj projekat, a grad Loznica je ukinuo lokalni prostorni plan u decembru 2021. godine. Nakon toga, kompanija je objavila da se zastati sa svojim aktivnostima i posvetiti se dijalogu sa zabrinutim stanovništvom.

Međutim, protesti su nastavljeni do raspuštanja Narodne skupštine Srbije sredinom februara, kada su za 3. april raspisani opšti izbori. Kreni-promeni, Savez ekoloških organizacija Srbije (SEOS), Ekološki ustanak i druge grupe za zaštitu okoline traže zabranu iskopavanja litijuma i bora na nacionalnom nivou, a u tom cilju pokrenuto je i prikupljanje potpisa za Narodnu iniciativu koja će biti predata Skupštini Srbije.

***

BONUS VIDEO: „Inspektor“ u Gornjim Nedeljicama: Rio Tinto i dalje vršlja

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar