Savo Manojlović Foto: Kreni-Promeni/Promo

Pokret "Kreni-Promeni" i Savez ekoloških organizacije Srbije organizovali su danas u Loznici razgovor sa građanima o narodnoj inicijativi o zabrani iskopavanja litijuma i bora na teritoriji Srbije.

Savo Manojlović iz „Kreni-Promeni“ rekao je okupljenim građanima da ako u Srbiji bude gladi koju vlast najavljuje, odgovorni su upravo oni koji su ekološki štetnim projektima uništili zemlju.

„Ako se najavljuje nestašica hrane, zašto najplodniju zemlju za siću poklanjamo kompanijama koje će nas zauzvrat zagaditi“, upitao je Manojlović ističući da su građani Srbije zahvaljujući blokadama „konačno pokazali da je ovo naša zemlja“.

Kako se navodi u saopštenju, Manojlović je podsetio da je povučen Zakon o eksproprijaciji i izmenjen Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi.

„Sada upravo koristimo izmene iz tog zakona, kako bismo Skupštini Srbije predložili zakon koji će zabraniti iskopavanje litijuma i bora i koji će zaštititi ne samo Jadar nego i celu Srbiju. Dakle, mi koristimo naša ustavna prava i nemojte da imate nikakvu dilemu kada vam neko nešto protiv toga govori! Vi ste građani ove zemlje, vi ste narod ove zemlje, vi ste ti koji brane sopstvenu zemlju, oni su ti koji žele da prodaju Srbiju, a vi im svakog dana saopštavajte – Srbija nije na prodaju“, poručio je Manojlović.

Foto: Kreni-Promeni/Promo

Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“ istakla je da premijerka Ana Brnabić u javnosti konstantno širi laži da je ova vlast završila sa Rio Tintom.

„Slagala je premijerka, nijedna cev nije izvađena. Poslala je rudarskog inspektora da se šeta po Jadru. Slažu kako ujutru ustanu da kažu kakav je dan. Direktorica ‘Rio Save’ koja je ćerka firma Rio Tinta rekla nam je ‘Ko god pobedi na izborima – rudnika će biti’. Dakle, imate izbora i imajte na umu da ćemo u ovoj borbi prvo stradati mi, meštani Jadra, a svi drugi stradaćete za deset godina“, poručila je okupljenim građanima Marijana koja sa porodicom živi u Gornjim Nedeljicama.

Foto: Kreni-Promeni/Promo

Nakon završenog skupa, okupljeni građani prošetali su centralnim ulicama Loznice noseći transparente „Ne damo Jadar“ i „Srbija nije na prodaju“.

Iz pokreta „Kreni-Promeni“ podsećaju građane da je u toku prikupljanje potpisa za Narodnu inicijativu o zabrani iskopavanja litijuma i bora za koju je potrebno prikupiti 30.000 potpisa, te pozivaju građane da svojim potpisom podrže ovu inicijativu.

Foto: Kreni-Promeni/Promo

Bonus video – Savo Manojlović iz „Kreni promeni“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram