Požar na deponiji u Vinči
Požar na deponiji u Vinči

Žitelji Beograda od subote udišu štetan vazduh, a to će potrajati danima, jer će vatra tinjati i samo gašenje požara trajaće još sigurno šest-sedam dana.

Da Vinča nastavlja da truje svedoče i brojne žalbe čitalaca koji su nas zatrpali mejlovima u kojima pišu da protekle noći nisu mogli da spavaju od gušenja i zagađenja. Najviše pritužbi stiglo je iz Voždovca i Banjice.

„Zamenik gradonačelnik Beograda Goran Vesić izjavio je da je požar na deponiji Vinča zaustavljen i da je trenutno u toku dogašivanje. On je istakao i da će ono trajati bar šest-sedam dana, i da se očekuje da će stara deponija Vinča do kraja godine konačno biti zatvorena.

„Potpisali smo pre nekoliko godina ugovor o javno-privatnom partnerstvu sa dve velike svetske kompanije, jednom iz Francuske i jednom iz Japana. One su već napravile novu sanitarnu deponiju po svim svetskim standardima. Očekujem da će do kraja godine potpuno zatvoriti staru deponiju“ rekao je Vesić za televiziju Juronjuz Srbija.

„On se osvrnuo i na požar koji je tokom vikenda buknuo, rekavši da se slične vatrene stihije dešavaju na svakoj deponiji u svetu zbog prisustva organskih materija i gasa metana.

Podsetimo, veliki deo Beograda tokom vikenda bio je prekriven dimom, a mnogi građani su se žalili se na smrad. Ubrzo je ustanovljeno da je razlog dima požar na deponiji u Vinči, a podsetimo, ovo nije prvi put da se dešava da se zapali đubre koje je na njoj odloženo.

„Upravo zbog toga, građani su već danima izloženi dimu, koji je izuzetno štetan po zdravlje.

Podsetimo, profesorka interne medicine i pulmologije dr Dragana Jovanović, ranije je za naš list istakla da je reč o izuzetno opasnim gasovima. Ona je istakla da je nekontrolisano sagorevanje otpada posebno opasno, jer se ne može predvideti tačno šta se sve može osloboditi iz širokog dijapazona hiljade toksičnih jedinjenja, a ekstremno toksičan i kancerogeni agens ulaskom u atmosferu predstavlja rizik ne samo za one koji rade na deponiji nego i za stanovništvo u bližoj i donekle daljoj okolini.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare