Dim Zagadjenje
Dim u Beogradu Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

Najveća deponija u Srbiji “Vinča” gori još od nedelje uveče pri čemu se oslobađa dim pun štetnih materija, među kojima su sitne PM čestice pune teških metala, ali i toksični dioksini i furani, koji su, kako upozoravaju stručnjaci toksični, kancerogeni i mutageni, te mogu da budu uzročnici najtežih bolesti poput kancera i okidači za šlog i moždani udar.

Nakon što je u subotu uveče izbio požar u Vinčni, gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojčić obratio se građanima rekavši da je na mernom mestu u Novom Beogradu u nedelju u 11 sati došlo do naglog skoka PM 10 čestica sa 18 na 60 mikrograma po metru kubnom i preneo preporuke Zavoda za javno zdravlje da građani zatvore prozore i ne izlaze bez preke potrebe napolje dokle god osećaju miris dima.

Nije pomenuo da su merne stanice Agencije za zaštitu životne sredine u pomenutom satu pokazivale i da je na mernom mestu Stari grad koncentracija PM2.5 čestica 132 mikrogram po metru kubnom, u Despota Stefana 151, što je pet, odnosno šest puta više od dozvoljene vrednosti.

Zašto su PM čestice iz dima opasnije od običnih

Suspendovane čestice predstavljaju veoma sitnu prašinu i nose oznake u zavisnosti od svoje veličine. Tako oznake PM10 i PM2.5, zapravo znače da su u pitanju čestice veličine 10, odnosno  2,5 mikrometra. Njih najčešće u organizam unosimo putem disajnih organa i dok one krupnije, PM10, najčešće dopiru samo do pluća, sitnije dospevaju dalje u krvotok, što ih čini još opasnijim.

Stručnjaci upozoravaju da kod ovih čestica najveća opasnost leži u njihovom sastavu u koij ulaze teški metali poput arsena, žive kadmijuma, olova. Profesorka interne medicine i pulmologije dr Dragana Jovanović objašnjava za list “Nova” da su ovi elementi izuzetno neurotoksični za ljude, a posebno za decu.

Povezane vesti:

“Izlaganje teškim metalima u detinjstvu dovodi do teških neurorazvojnih poremećaja, oštećenja govornih sposobnosti i tečnosti govora, agresivnosti, depresije, poremećaja spavanja, ali i trajnog toksičnog oštećenja većine organa, što dovodi do oboljevanja i ranijeg umiranja“, upozorava dr Jovanović.

Kod odraslih, kako navodi, udisanje teških metala može da izazove različite upale nervog tkiva, glavobolju, psihičku uznemirenost, depresiju, poremećaj spavanja, moždani udar, demenciju.

Supstance čija koncentracija je nepoznata ne merimo

Naučna savetnica na Institutu za hemiju, tehnologiju i metalurgiju dr Dragana Đorđević kaže za list „Nova“ da u nekontrolisanim požarina na deponijama komunalnog otpada najčešće gori i guma, plastika, ulje, pri čemu se, pored teških metala, oslobađaju i toksične, kancerogene i mutogene materije dioksini i dibenzofurani.

“To su postojana organska jedinjenja koja dugo opstaju u životnoj sredini, ulaze u lanac ishrane, mi ih udišemo, a one zatim prolaze kroz ćelijski zid u plućima i ulaze u krvotok raznoseći se po organizmu, ali prolaze i kroz kožu. Pre svega utiču na endokrini sistem ali mogu i da oštete i plod, utiču na izmenu genetskog materijala i pokrenu kancerogene bolesti”, objašnjava dr Đorđević.

Dioksini i furani se u Srbiji ne mere, a nadležni se ponašaju kao da to znači i da ne postoje, zbog čega upozoravaju samo na koncentraciju PM čestica. Koliko udisanje dima koji u sebi sadrži koktel svih štetnih materija opasno i zašto bi trebalo da svi građani budu jasno upozoreni objašnjava dr Jovanović:

„Kada udahnemo dim štetna jedinjenja prodiru do najsitnijih delova pluća, alveola, i ne samo da njih oštećuju već dospevaju direktno u krvotok putem kojeg idu u srce i druge organe. Stoga mogu dovesti do različitih oboljenja srca, krvnih sudova pa čak i do šloga, izazvati oštećenja mnogih organa, a ukoliko se to često ponavlja nezaustavljivo vode trajnim teškim posledicama i razvoju ozbiljnih hroničnih oboljenja, pa i malignih“.

Profesorka zaključuje da ovakvi akcidenti, pogotovo ako su česti, utiču na zagađenje i drugih aspekata životne sredine – vode i zemlje, a poserdno i na smanjenje kvaliteta života i preranu smrtnost stanovništva.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar