zagađenje vazduha nerp
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nakon što Beograđani danima nisu mogli da dišu zbog požara nastalog na deponiji u Vinči, situacija se nešto stabilizovala, ali posledice se još uvek osećaju u vazduhu prestonice. Naši čitaoci javljaju da jutros, negde oko pola 2 ujutru, nisu mogli da dišu niti spavaju od lošeg vazduha u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu i da su zbog toga morali da napuste svoje kuće i odu na vikendicu.

Čitaoci našeg portala javili su nam se i požalili se da ih je rano jutros, negde oko pola dva ujutru probudio jak i neprijatan miris. Prema rečima naših čitalaca koji žive u naselju Stepa Stepanović na Voždovcu, celokupno naselje sinoć je prekrila izmaglica, a vazduh je praktično bio „nepodnošljiv“.

Prema njihovim rečima, zbog ovakvog vazduha nije moglo da se diše u naselju. Jedan od naših čitalaca kaže da je zbog ovakvog vazduha odlučio da uključi prečišćivač vazduha i da je nakon što je on pokazao loš kvalitet vazduha, odlučio da sa porodicom u sred noći napusti stan i ode na vikendicu.

Podaci koji su dostupni na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, potvrdili su navode naših čitalaca. Na sajtu ove Agencije, na mernim stanicama koje su postavljene na Vračaru i oko Vinče, uočen je znatno veći nivo nedozvoljenih čestica u vazduhu.

Konkretno, oko same Vinče uočeno je čak pet puta više nedozvoljenih čestica nego što je to dozvoljeno- dozvoljeno je 25 mikro čestica po metru kubnom, a taj broj oko Vinče bio je 125. Nešto manje bilo je prisutno u gradskoj opštini Vračar, gde je bilo oko 80 ovakvih čestica po metru kubnom.

Za sada se ne može sa sigurnošću utvrditi šta je razlog novog zađađenja vazduha, ali sudeći prema nedavnim izjavama gradskih funkcionera i struke, ovo zagađenje je samo rezultat paljenja smeća u Vinči od pre nekoliko dana.

Podsetimo, pre tri dana izbio je veliki požar na deponiji u Vinči koji je zahvatio površinu od pet hektara. Ovaj požar izazvao je toksični incident što je za posledicu imalo direktno ispuštanje ogromnog broja kancerogenih i toksičnih materija u vazduh, koje su u oblaku dima zahvatile čitav Beograd i šire područje.

Bonus video: Deponija u Vinči

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare