Foto: Nova.rs

Požar na beogradskoj deponiji "Vinča", koji je izbio u subotu uveče, još uvek nije ugašen, a juče je buknula i gradska deponija u Novom Sadu. Komunalni otpad je prem mesec dana goreo i u Požarevcu, a ovog leta u najmanje još pet gradova Srbije.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA) u Srbiji ima oko 2.305 divljih deponija, dok je sanitarnih, koje ispunjavaju sve uslove za odlaganje otpada svega 11. Osim toga postoje i brojne komunalne deponije, na koje gradske službe odlažu smeće, ali ne ispunjavaju sve sanitarne uslove. Upravo na njima, pored divljih, zbog velike kloličine zapaljivih gasova često dolazi do požara, pogotovo u vreme visokih temperatura.

Osim beogradske deponije „Vinča“ i gradske deponije u Novom Sadu, ovog leta gorele su i deponije u Požarevcu, Sopotu, Kragujevcu, Kovinu, Staroj Pazovi, Paraćinu, odakle se širio dim vrlo opasan po životnu sredinu i zdravlje ljudi.

Vinča već treći dan u plamenu

Požara na deponiji „Vinča“ buknuo je u subotu uveče, da bi u u toku noći bio lokalizovan, ali ne i ugašen.

Dim Zagadjenje
Dim u Beogradu Foto:BETAPHOTO/EMIL VAS

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je u toku „dogašavanje“ koje će trajati bar još šest ili sedam dana.

Za to vreme će stanovnici prestonice i okolnih naselja biti izloženi otrovnim, kanecerogenim i mutogenim materijama koje se oslobađaju u vazduh.

Požar na deponiji u Novom Sadu jutros ugašen

Novi Sad Gašenje vatre na deponiji. Gori deponija u Novom Sadu, požar, deponija, vatra
Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

U toku jučerašnjeg dana izbio je požar i na gradskoj deponiji u Novom Sadu, odakle se satima širio crni dim.

Vatrogasci i radnici JKP Čistoća koji su bagerima nasipali zemlju na deo koji se zapalio uspeli su da do jutra ugase plamen a jutros se video samo slabiji dim iznad deponije.

Nedavno gorela deponija u Požarevcu

Početkom jula zapalila se privremena gradska deponiji Jeremijino polje u Požarevcu.

Gašenje požara trajalo je tri dana, a za to vreme je u delu grada bila proglašena vanredna situacija.

Gorela deponija kod Paraćina

Deponija Buljanka koja se nalazi na oko pet kilometara od Paraćina, gorela je 28. juna. Građani Paraćina koji žive u neposrednoj blizini deponije rekli su da je situacija bila strašna i da nisu smeli da otvore prozore niti izađu napolje.

Povezane vesti:

„Jutros sam u pet ustala i gorelo je uveliko. Dim je bio gust i išao je prema Jagodini. Evo prošlo je podne, niko nije došao da gasi niti nam se neko obratio. Ne smemo da izađemo iz kuća a moramo, prepušteni smo sami sebi ovde. Pogušićemo se“, rekla je meštanka čija se kuća nalazi neposredno uz deponiju.

Neprijatan miris paljevine, osim u Praćinu, osećao se i u Jagodini i Ćupriji.

Stara Pazova

Deponija kod Stare Pazove, kraj autoputa, koja stalno tinja, 25. juna je buknula. Saniranje požara uz pomoć zemljanih nasipa trajalo je dva dana.

Požari na staropazovačkoj deponiji dešavaju se par puta godišnje. U septembru prošle godine, kada je izbio požar, neprijatan miris i dim stigli su do Novog Sada, od kog je ova deponija udaljena oko 40 kilometara.

Deponija u Kragujevcu

Na centralnoj deponiji u Jovanovcu kod Kragujevca, udaljenoj samo četiri kilometra od grada, takođe je 25. juna izbio je požar koji su gasile vatrogasne i spasilačke brigade. Iznad deponije, na koju se dnevno odloži oko 200 tona otpada, dizao se gust crni dim.

Iz Vatrogasno spasilačke brigade izneli su pretpostavku da je požara bio izazvan izuzetno visokim temperaturama i a gašenje su otežavali izuzetno zapaljivi materijali i gasovi koji se javljaju prilikom naglog zagrevanja deponije.

Deponija u Sopotu

U Sopotu kod Beograda gorela je danima a meštani koji žive u njenoj neposrednoj blizini žalili su se da zbog dima ne smeju da otvore prozore niti izađu iz kuća.

Deponija Sopot pozar
Deponija u Sopotu požar Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Plamen na ovoj deponiji buknuo je u subotu, 20. juna, u večernjim satima, nakon čega su sledećih nekoliko kamioni nanosili zemlju kako bi ugasili požar. Kada su reporteri Nova.rs u četvrtak obišli Sopot, dim se još nadvijao nad ovim mestom, dok su radnici komunlanog preduzeća premeštali otpad kako bi do kraja ugasili požar.

„To se prvi put zapalilo pre tri do četiri godine i nikada u suštini nije ugašen kako treba. A ovo sada je baš ekološka katastrofa. Noću ne može da se otvori, možete misliti kako je bilo juče na 35 stepeni, a mi zatvoreni u kući“, rekao je za Nova.rs Željko Jović koji živi na oko 700 od deponije.

Deponija u Kovinu

Kada je pre pet meseci na deponiji u Kovinu izbio požar, nadležni su obećali da će se otpad ubuduće voziti na regionalnu deponiju u Pančevu. Veliki požar je, međutim, na ovoj deponiji ponovo izbio početkom juna, a meštati tvrde da obećanje nije održano.

„Građani Kovina ponovo su u strahu zbog požara koji se pojavio, dim se širi Kovinom, strahujemo za bezbednost i zdravlje, jer se ispod same deponije nalazi nekoliko metara plinovida. Sumnjamo da je došlo do prestanka odvoženja otpada u Pančevo. Na snimcima smo zabeležili kamione i traktore koji ponovo istovaraju otpad na deponiju u Kovinu”, rekao je tom prilikom za N1 Đorđe Janićijević iz udruženja građana „Eko zona Kovin“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare