Foto:Chris Machian/Omaha World-Herald via AP

Prema pisanju meteorološke kompanije Hailz Srbija, danas se na području Zrenjanina pojavio tornado, što je, kako kažu, potvrdio i radarski snimak.

Pojavilo se nešto nalik na tornadu iz superćelije kod Zrenjanina, malo posle 15 časova. Iako kondenzacija levka nije vidljiva do tla, cirkulacija pri tlu se uočava jer mezociklonski tornado nastaje istovremeno i od tla i od baze oblaka.

Niske baze oblaka i velika vlaga ispod baze oblaka su omogućili ovakvu pojavu, nakon kraćeg zagrevanja u tom regionu. Radarski snimak je potvrdio tornado – naveli su iz Hailza, deleći video ove neuobičajene pojave.

Prethodno je meteorološki sistem Hailz Srbija objavio da se najjača oluja u dosadašnjem delu godine formirala i da će nastaviti svoj put prema istoku/jugoistoku Srbije.

Do petka nas očekuje promenlјivo i nestabilno vreme, mestimično sa kišom i plјuskovima sa grmlјavinom koji danas i sutra lokalno mogu biti i izraženiji sa velikom količinom padavina za kratko vreme, pojavom grada i sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih plјuskova.

Dnevna temperatura danas i sutra na severu i zapadu u intervalu od 21 do 24 °C, a na jugu i jugoistoku i dalјe oko 30 °C, a osvežiće u petak.

S obzirom na to da će narednih dana u delovima Srbije biti lokalnih pljuskova sa grmljavinom, padavine će sadržati čestice pustinjskog peska i prašine, pa će padavine biti prljave, a što može biti vidljivo najviše na vozilima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare