Mame preduzetnice, mama preduzetnica
Foto: Shutterstock

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) u pisanom saopštenju navodi da podržava inicijativu “I preduzetnice su mame", kojom se od države zahtevaju konkretne mere poboljšanje statusa preduzetnica koje postaju majke.

Naglašavju da se tom inicijativom ukazuje na neravnopravan položaj preduzetnica u odnosu na zaposlene žene u pogledu ostvarivanja naknade zarade, kao i korišćenja plaćenog odsustva.

U saopštenju ukazuju da se preduzetnice neravnopravnim odnosom dovode u nejednak pravni položaj, a u realnosti se značajno otežava njihov život i ostvarivanje u ulozi majke.

Kao primer navode situaciju da, iako u određenim slučajevima dolazi do jednake uplate obaveznih doprinosa i kod zaposlenih i kod preduzetnica, postoji različit stepen ostvarivanja prava, što je, kako navode, očigledno nepravično, a destimuliše i privatnu inicijativu u privredi.

Podsećaju da su inicijativu „I preduzetnice su mame“ pokrenule Digitalna zajednica Srbije i Udruženje “Mame su zakon”, a za samo pet dana na platformi Kreni – Promeni više od 19.000 građana je potpisalo onlajn peticiju koja je naslovljena na premijerku Anu Brnabić, ministra za demografiju i brigu o porodici Ratka Dmitrovića i ministarku za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Dariju Kisić Tepavčević.

BONUS VIDEO: Beba iznenađena nakon tatinog brijanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar