Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa predstavnicima udruženja Bebac.com, Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame i izjavila da je neophodno da se ti razgovori nastave da bi se zakon u toj oblasti poboljšao.

„Izmenama i dopunama zakona uveo bi se donji limit naknade zarade za vreme porodiljskog odsustva u visini minimalne zarade od dana započinjanja porodiljskog odsustva do navršena tri meseca života deteta i smanjio bi se vremenski period u kojem se cene osnovice na koje su plaćeni doprinosi za obavezno socijalno osiguranje za poljoprivredne osiguranice sa 24 na 18 meseci“, saopštila je premijerka, a preneo njen kabinet.

Brnabić je rekla da trenutna epidemiološka situacija svakodnevno utiče na „ogromna“ finansijska davanja, ali da je preostalo da se reši važno pitanje – status preduzetnica. Predstavnici udruženja složili su se sa premijerkom da je taj problem neophodno rešiti, kao i pitanje porodilja koje imaju mesečna primanja veća od tri prosečne zarade.

Predstavnici udruženja predložili su da se obračunski period smanji sa 18 na 12 meseci za obračun naknade zarada na porodiljskom odsustvu i odsustvu radi nege deteta, a premijerka je rekla da će taj predlog „razmotriti“.

Podsetimo, početkom marta, a posle skoro tri godine od usvajanja, bezbroj apela građana i neispunjenih obećanja nadležnih novoformirano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju pokrenulo je javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona i predložilo pojedine izmene.

Izmenama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom iz jula 2018. smanjena su primanja ženama koje su radile manje od 18 meseci u kontinuitetu pre nego što su zatrudnele, preduzetnicama, majkama dece sa invaliditetom, kao i onim koje zarađuju više od tri republičke prosečne plate.

Protiv spornih odredbi zakona pobunile su se porodilje, nevladine organizacije, udruženja roditelja dece sa invaliditetom. Da je zakon loš praktično su se složili i predstavnici vlasti najavljujući, pa odlažući izmene u više navrata.

U međuvremenu formirana je i nova Vlada, a u njenom okviru i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiji. Ono je, 8. marta pokrenulo javnu raspravu o Nacrtu izmena i dopuna Zakona, a njegovu dopunu sada traže organizacije roditelja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar