Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Sva dešavanja u vezi sa epidemijom koronavirusa u Srbiji iz časa u čas pratite na portalu Nova.rs.

    • Od danas se otvaraju kafići i restorani, počinje međugradski prevoz
    • U Novom Sadu i Kragujevcu počinje da radi i gradski prevoz
    • U sredu 6. maja se očekuje odluka o ukidanju vanrednog stanja
    • U Srbiji je, prema zvničnim podacima, registrovano ukupno 9.557 potvrđenih slučajeva koronavirusa
    • Ukupan broj preminulih od početka epidemije je 197

22.00 – U Zabeli koronavirusom zaražena 84 osuđenika

U Kazneno-popravnom zavodu „Zabela“ u Požarevcu koronavirus potvrđen je kod 84 osuđenika, od testiranih 351, dok u ostalih 28 kazneno-poprvanih zavoda nema obolelih, potvrdila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija za Nova.rs.

21.15 – KiM: Nova četiri slučaja, ukupno 855

Na teritoriji KiM potvređena su četiri nova slučaja korona virusa, čime je broj obolelih od početka pandemije porastao na 855, saopšteno je večeras iz instituta za javno zdravlje u Prištini.

20.15 – Šerpe i večeras grmele

Građani Srbije ponovo su se večeras u više gradova, tokom policijskog sata u 20.05 časova, udaranjem u šerpe, pištaljkama i puštanjem glasne muzike uključili u akciju „Bukom protiv diktature“, i izrazili nezadovoljstvo zbog preduzetih mera u borbi protiv epidemije koronavirusa i političkim odlukama aktulne vlasti.

18.55 – Četrnaest zdravstvenih radnika u Čačku zaraženo koronavirusom od početka epidemije

Od početka epidemije korona virusa u Čačku je zaraženo 14 zdravstvenih radnika, rekao je danas šef Radnog tima za praćenje korona virusa Mihailo Luković na sastanku tog tima.

U Opštoj bolnici u Čačku trenutno su smeštena četiri zdravstvena radnika zbog korona virusa, od kojih su dva pred otpustom na kućno lečenje, a dva čekaju rezultate testova.

18.05 – Brnabić: Srbija će na poziv EU izdvojiti dva miliona evra za pomoć u borbi protiv pandemije

Srbija će na poziv Evropske unije izdvojiti dva miliona evra donacije za borbu protiv koronavirusa, saopštila je danas premijerka Srbije Ana Brnabić.

„Milion evra ćemo izdvojiti za podršku Koaliciji za inovacije za spremnost za epidemije (za razvoj vakcine) i milion evra za Svetsku zdravstvenu organizaciju za jačanje zdravstvenih sistema“, rekla je ona na medjunarodnoj onlajn konferenciji „Korona virus globalni odgovor“ (Coronavirus Globale Response) o pandemiji korona virusa.

17.35 – U Pomoravskom okrug tri nove osobe zaražene koronavirusom

Po jednog novoobolelog imaju Ćuprija, Despotovac i Rekovac, a bez novozareženih su Jagodina, Paraćin i Svilajnac. U Pomoravskom okrug tri nove osobe zaražene koronavirusom.

16.33 – Rektorka: Očekujem start fakulteta u poslednjoj dekadi maja

„Očekujem da će u poslednjoj dekadi maja fakulteti početi da sa aktivnostima. Još uvek je neodgovorno precizirati tačan datum i dinamiku kojom će se to dogoditi“, kaže za Nova.rs rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović.

16.31 – Lončar: Banjica se za dve nedelje vraća uobičajenom radu

Smanjuje se broj zaraženih virusom korona, ali sve kovid bolnice u Beogradu nastaviće da rade u punom kapacitetu, a prva koja će biti isključena iz kovid sistema biće Institut za ortopediju Banjica i oni više neće primati novozaražene pacijente, zbog specifičnosti posla kojim se inače bave.

16.19 – Kon: Ostaje mera karantina pri ulasku u Srbiju

Nakon ukidanja vanrednog stanja, zamisao je da stariji od 65 godina sami procenjuju rizik na osnovu podataka o epidemiološkoj situaciji koji će i dalje redovno biti dostupni, kaže za Nova.rs član Kriznog štaba za suzbijaje koronavirusa Predrag Kon. On dodaje da će se penzionerima i dalje preporučivati da ostanu kod kuće i da izlaze kada je najmanje rizično. Kaže i da mera karantina pri ulasku u Srbiju ostaje na snazi.

16.11 – U domovima za stare zaraženo 350 korisnika

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih zaraženo je 350 korisnika i 97 zaposlenih, saopštilo je danas ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

15.31 – Niš: Manje pacijenata u KC, više negativno testiranih

U Kliničkom centru u Nišu smanjen je broj pacijenata, u privremenim bolnicama trenutno ima četiri puta manje pacijenata nego u aprilu, a i više je testiranih i negativnih na kovid-19, rekao je danas gradonačelnik Darko Bulatović, ocenjujući epidemiološku situaciju u tom gradu kao znatno bolju u odnosu na prethodne dane i nedelje.

15.23 – Vlada saglasna s predlogom za ukidanje vanrednog stanja

Vlada Srbije saglasila se na današnjoj sednici da predsednik Republike i predsednica vlade upute Narodnoj skupštini zajednički predlog za ukidanje vanrednog stanja, a na inicijativu Ministarstva odbrane, uz koji je dostavljen odgovarajući elaborat u skladu sa Zakonom o odbrani.

15.10 – U Srbiji četiri nove žrtve korone

U našoj zemlji su u prethodna 24 sata od koronavirusa preminule još četiri osobe, a novozaraženih je 93. Tako je do sada u našoj zemlji od koronavirusa preminulo ukupno 197 osoba, a zaraženo je njih 9.557.

14.22 – Vulin Vučiću uputio predlog za ukidanje vanrednog stanja

Ministar odbrane Aleksandar Vulin uputio je danas predsedniku Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije obrazloženi predlog za ukidanje vanrednog stanja, pišu Večernje novosti. Ta informacija još nije zvanično potvrđena.

14.19 – U Nišu krenuo međugradski prevoz

„Niš ekspres“ nakon 45 dana prekida, od danas je počeo da održava međumesni autobuski saobraćaj, a tokom dana je planirano 40 polazaka, izjavio je rukovodilac RJ Tržiste saobraćaja „Niš ekspres“ Milomir Radovanović. Prvi polazak obavljen je jutros u 5.50, a u planu je 140 polazaka na linijama u pravcu Beograda, Novog Sada, Subotice, Vranja, Čačka, Užica, Prijepolja, Prokuplja, Aleksinca, Leskovca, Gadžin Hana, Bele Palanke, Pirota, Svrljiga, Bora i Ražnja.

11.55 – Kisić: Drugi talas moguć, ali ne na leto i ne u ovom obimu

Epidemiolog dr Darija Kisić Tepavčević smatra da je u narednom periodu kontinuirano prisustvo oboljenja izvesno, a drugi talas moguć, ali svakako ne u obimu kakav je ovaj prvi.

11.45 – Porast broja obolelih od korone u vojvođanskim bolnicama

Više od 200 obolelih od virusa korona i dalje se leči u bolnicama u Vojvodini, što je u odnosu na nedelju povećanje za deset osoba, preneo je portal 021.rs.

11.01 – U srpskim sredinama na Kosovu bez novoobolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u protekla 24 sata nije zabeležen nijedan slučaj obolelih i izlečenih od koronavirusa, a nije bilo ni smrtnih ishoda izazvanih tom bolešću, saopštio je danas Krizni štab Opštine Kosovska Mitrovica.

10.48 – Obrušio se deo plafona na Sajmu, nema povređenih 

Deo spuštenog plafona obrušio se pre dva dana između dve hale Beogradskog sajma, potvrđeno je za Nova.rs u ovom preduzeću. Na sreću, niko nije povređen.

10.27 – Kisić: Preporuka da stariji ne izlaze ni posle vanrednog stanja

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević ocenila je da tok epidemije koronavirusa u Srbiji pokazuje da je urađen „dobar posao“. Ona je kazala da virus i dalje cirkuliše, ali da više nije nepoznat kao što je bio na početku pandemije. Uz to, ona je rekla da je preporuka da stariji građani ne izlaze iz kuća do daljeg i kada prođe vanredno stanje. 

08.50 – U Zlatiborskom okrugu bez novoobolelih

U poslednja 24 sata sa područja Zlatiborskog okruga testirano je 116 osoba, od kojih nijedna nije pozitivna na virus korona. Od početka epidemije do danas testirane su 1.584 osobe i Zlatiborski okrug ima ukupno 142 potvrđena slučaja infekcije.

08.42 – Na Infektivnoj klinici 62 pacijenta

Zamenica direktora Infektivne klinike Ivana Milošević rekla je da je ispred prijemne ambulante Klinike neobično mirno jutro, a i noć je bila, kaže, relativno mirna. Na Infektivnoj klinici trenutno se leči 62 pacijenta, od kojih je dvoje na respiratoru. Prema rečima Miloševićeve, za sada su svi stabilno, prenosi RTS.

08.28 – Još dugo nećemo živeti kao ranije

Epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je da je glavni zadatak, kada prođe prvi talas epidemije, da se radi na preventivi i da se svi pridržavaju propisanih mera i saveta stručnjaka. Poručio je da život još dugo neće izgledati kao pre epidemije.

08.44 – Stiže još zaštitne opreme

Avion A330 iz Kine dovezao je rano jutros još medicinske opreme, a sa njim su u Beograd stigli i kineski stručnjaci, rečeno je u Er Srbiji. Taj avion je odleteo u Kinu u subotu uveče po medicinsku opremu i u tu zemlju vratio deo ekipe kineskih lekara koji su boravili u Srbiju nekoliko nedelja kako bi pomogli u borbi protiv korona virusa.

07.07 – Ublažavanje mera

U okviru ublažavanja mera donetih u cilju sprečavanja širenja virusa korona, od danas ponovo će početi da rade restorani i kafići, javni gradski prevoz u pojedinim gradovima, međugradski i železnički prevoz putnika. Tako od danas počinje sa radom gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i međugradski železnički i drumski saobraćaj, a od 8. maja i javni prevoz u Beogradu i Nišu, uz poštavanje svih mera zaštite, kao i bez upotrebe klime.

07.05 – Provera kolektivnog imuniteta

Medicinski fakultet u Beogradu će danas početi izradu epidemiološke studije o stepenu stečenog kolektivnog imuniteta u populaciji na virus korona. Studija o tome koliko je osoba u Srbiji razvilo antitela na virus radiće se na uzorku od 7.000 domaćinstava, odnosno 17.000 ljudi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare