povratak u studentske domove
Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Sve informacije o koronavirusu u Srbiji pratite iz minuta u minut u blogu uživo na portalu Nova.rs.

  • U našoj zemlji od koronavirusa preminulo je ukupno 220 osoba, a zaraženo je njih 10.243.
  • Juče su počeli da rade vrtići i produženi boravci u školama
  • Od prošle srede je ukinuto vanredno stanje, ali epidemiolozi poručuju da građani i dalje treba da se pridržavaju zaštitnih mera
  • Državljani Srbije će po povratku u zemlju na granici morati da pokažu PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata
  • Deca do 12 godina će u Srbiju moći bez testa na koronu

Novi slučajevi korone u Pomoravskom okrugu

U Pomoravskom okrugu, sa današnjim danom, registrovano je novih šest osoba pozitivnih na koronavirus i sada ih je ukupno 614.

17.02 – Uz negativan test dolazak u Srbiju bez karantina 

Vlada Srbije usvojila je protokol o ulasku državljana Srbije i stranaca u Srbiju, u skladu sa epidemioploškom situacijom i zaštitom stanovništva od zarazne bolesti KOVID-19. Taj dokument predviđa da državljani Srbije mogu da uđu u zemlju i kreću se bez ograničenja uz negativan PCR test na korona virus, ne stariji od 72 sata

16.28 – Počelo postepeno otvaranje migrantskih centara

Počelo je postepeno otvaranje migrantskih centara u Srbiji, uz izdavanje privremenih dozvola koje migrantima omogućavaju da napuste centre kako bi obavili poslove koje imaju, rečeno je za Nova.rs u Komesarijatu za izbeglice i migracije.

16.08 – Tiodorović: Deca će u Srbiju moći bez testa na koronu

„Za decu starosti do 12 godina test neće biti potreban“, kazao je član Kriznog štaba Branislav Tiodorović i dodao da će strani državljani koji nemaju test i koji moraju da idu u izolaciju morati da dostave gde odsedaju, odnosno adresu na kojoj će boraviti.

15.55 – Krizni štab odlučio: PCR test neophodan za ulazak u Srbiju

Kako bi se državljani Srbije iz inostranstva vratili u Srbiju, moraće da na granici pokažu PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata, odlučio je Krizni štab za suzbijanje epidemije koronavirusa.

15.51 – U Leskovcu 125 pacijenata na lečenju od kovida

U leskovačkoj kovid-bolnici na lečenju je trenutno 125 pacijenata inficiranih koronavirusom, među kojima je 37 radnika južnokorejske kompanije „Jura“, saopštio je Goran Cvetanović, komandant Kriznog štaba u Leskovcu.

15.09 – Srbija od juna otvara granice sa četiri zemlje

Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Srbija će od prvog juna otvoriti granice za protok ljudi u potpunosti sa četiri zemlje iz okruženja, pišu beogradski mediji.

15.02 – U domovima za stare zaražen 251 korisnik

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, potvrđeno je prisustvo virusa kovid-19 kod 251 korisnika i 59 zaposlenih.

15.55 – U Srbiji još dve žrtve korone

U našoj zemlji su u prethodna 24 sata od koronavirusa preminule još dve osobe, a novozaraženih je 67. Tako je do sada u našoj zemlji od koronavirusa preminulo ukupno 220 osoba, a zaraženo je njih 10.243. U poslednja 24 sata testirano je 5.700, a od početka epidemije ukupno je testirano 151.304 osobe.

13.51 – U Kraljevu još dvoje zaraženih koronom

Na teritoriji grada Kraljeva registrovane su još dve novozaražene osobe, pa je ukupan broj pozitivnih na virus korona u tom gradu sada 49.

13.14 – Domovi spremni za povratak studenata u petak

Svi studentski domovi u Beogradu spremni su za povratak studenata od petka 15. maja, najavilo je danas Studentski centar „Beograd“.

U saopštenju te ustanove navedeno je da su preduzete sve neophodne mere za bezbedan povratak studenta, ali i da su do daljeg zabranjene posete, prenoćišta i slavlja u studentskim sobama. 

12.11 U beogradskim vrtićima danas 536 mališana više nego juče

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Beogradski vrtići drugog dana rada beleže blagi rast broja dece, a gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak kaže da je jutros u obdaništa došlo 3.966 mališana, 536 više u odnosu na prethodni dan.

12.07 – KC Vojvodina: Dvoje pacijenata na respiratorima

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 21 osoba obolela od koronavirusa, a dvoje njih je na respiratorima, objavio je danas portal 021.rs.

11.51 – Ljajić: Marže za maske i rukavice ostaju na snazi

Minstar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je prestanak važnosti ograničenja marži za određene proizvode, ali da će one ostati na snazi kada je reč o maskama i rukavicama. On ne očekuje rast cena proizvoda za koje više nije ograničena marža.

11.33 – U Moravičkom okrugu nema novoobolelih 

U Moravičkom okrugu, koji čine Čačak, Gornji Milanovac, Lučani i Ivanjica, nije bilo novozaraženih koronavirusom u prethodna 24 sata, saopštio je čačanski Radni tim za praćenje epidemije.

11.25 – Deo čačanske fabrike alata obustavio rad zbog korone

Svih 146 radnika jednog pogona Fabrike reznog alata u Čačku prekinuli su rad do ponedeljka jer je jedan od radnika zaražen koronavirusom, potvrđeno je u Industrijskom sindikatu te fabirke.

10.50 – Po dva novozaražena u Tutinu i Novom Pazaru

Zavod za javno zdravlje u Novom Pazaru saopštio je danas da su u ovom gradu i Tutinu u poslednja 24 sata po dve osobe zaražene koronavirusom.

10.43 – U Novom Sadu poslednja 72 sata nema zaraženih

Novi Sad u poslednja 72 sata nije imao nijedan slučaj zaraze virusom korona, a svaki dan se testira između 200 i 300 ljudi, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević. On je naglasio da je u prethodnih sedam dana urađeno oko 1.300 testiranja i da je bilo četiri zaražena.

10.29 – Od danas rade šalteri Uprave za trezor 

Šalteri Uprave za trezor od danas počinju da rade prema uobičajenom radnom vremenu koje je važilo i pre proglašenja vanrednog stanja.

10.26 – Stručnjaci napravili prvi srpski respirator

Foto: Printscreen/YouTube/RTS

Prvih pet modela respiratora srpske proizvodnje, koji je tim inženjera napravio za samo mesec dana, zvanično je predstavljeno danas, prenosi Radio televizija Srbije. Kako se navodi, tim stručnjaka je radio bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta “Mihajlo Pupin” Ognjena Ristića.

10.15 – Zlatiborski okrug: Posle pet dana troje novoobolelih

Od 81 testirane osobe na području Zlatiborskog okruga, tri su pozitivne na virus kovid-19, pa tako taj okrug sada ima 154 potvrđena slučaja infekcije.

Zavod za javno zdravlje Užice saopštio je da su tri nova slučaja registovana u Bajinoj Bašti, Požegi i Čajetini.

9.56 – Za četiri meseca prodato 15,7 tona alkohola u apotekama

Za četiri meseca prodato je 15,7 tona alkohola u apotekama„, izjavila je danas Jasminka Bjeletić, direktorka Apotekarske ustanove „Beograd“.
Onaje istakla i da je naručeno 1,5 miliona komada maski, a prodato je 850.000 maski.

9.47 – Kon: Virusu je svejedno da li su skupovi politički ili nisu

„Političko previranje me jako zabrinjava jer takvi masovni javni skupovi su pouzdana mesta gde može doći do prenošenja virusa. Vrlo pouzdana mesta. Ne smem da kažem sigurno, ali tu se rizik drastično povećava“, izjavio je dr Predrag Kon za TV Prva.

On je kazao i da je virusu sasvim svejedno da li su skupovi politički ili nisu – ako se stvore uslovi za širenje, on će to iskoristiti.

„Imam nultu toleranciju za masovna politička okupljanja“, kazao je dr Kon.

9.39 – Kisić: S popuštanjem mera moguć skok zaraženih

Zamenica direktora Instituta „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je sa popuštanjem mera moguće da dođe do povećanja broja inficiranih koronavirusom, ali i dodala da će to zavisiti od samih građana i njihovog ponašanja.

Ona je navela da je virus i dalje prisutan u populaciji, ali i da toplo vreme generalno smanjuje verovatnoću prenošenja kapljičnih infekcija.

9.36 – Avion Er Srbije odleteo za Kinu po medicinsku opremu

Avion Er Srbije A320 odleteo je noćas za Kinu kako bi dopremio još medicinske opreme, rečeno je u nacionalnoj avio-kompaniji Srbije. Avion je poleteo sa beogradskog aerodroma „Nikola Tesla“ oko 00.30 sati.

9.19 – Radovanović: Neodgovorno ponašanje može da ponovo da dovede u zdravstveni rizik čitavu naciju

Uprkos merama zabrane okupljanja i činjenici da je epidemija koronavirusa i dalje priustna, pristalice Srpske napredne stranke su prethodne večeri organizovane od strane svojih lokalnih odbora kako bi pružili podršku poslanicima SNS koji štrajkuju glađu ispred Skupštine. Na istom skupu, prisustvovalo je i nekoliko desetina pristalica Dveri, koji su došli da pruže podršku lideru tog pokreta Bošku Obradoviću. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da bi ovakvo, neodgovorno ponašanje, moglo bi ponovo da dovede u zdravstveni rizik čitavu naciju.

9.08 – Od sutra prijava za turističke vaučere na šalterima pošta

Prijave građana za korišćenje vaučera za godišnji odmor u Srbiji moguće je podneti od sutra na šalterima JP Pošta Srbije u celoj zemlji.

Građanima Srbije na raspolaganju je 400.000 novih vaučera koje mogu da iskoriste do 20. novembra ove godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar