Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Uprkos merama zabrane okupljanja i činjenici da je epidemija koronavirusa i dalje priustna, pristalice Srpske napredne stranke su prethodne večeri organizovane od strane svojih lokalnih odbora kako bi pružili podršku poslanicima SNS koji štrajkuju glađu ispred Skupštine. Na istom skupu, prisustvovalo je i nekoliko desetina pristalica Dveri, koji su došli da pruže podršku lideru tog pokreta Bošku Obradoviću. Epidemiolog Zoran Radovanović kaže za Nova.rs da bi ovakvo, neodgovorno ponašanje, moglo ponovo da dovede u zdravstveni rizik čitavu naciju.

„Ovo je veoma ozbiljan zdravstveni rizik. Vrlo je zabrinjavajuće to što vlast krši sopstvene propise. U toku je epidemija od većeg epidemiološkog značaja i ona nameće određena ograničenja. Kažnjivo je kršiti propise i rasejavati zarazu, a ovde je sve prekršeno i to od strane vlasti“, navodi epidemiolog Zoran Radovanović.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

Prethodnog dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, izneo je podatak da je na skupu podrške poslanicima Aleksandru Martinoviću i Mariji Božić, prisustvovalo 5. 790 pristalica SNS i oko 65 pristalica pokreta Dveri.

„Ja znam da nije formalni organizator SNS, već neko udruženje ili asocijacija“, rekao je predsednik, da bi kasnije naveo da su opštinski odbori njegove stranke pozivali ljude na skup ispred Skupštine.

„Ja mnogo volim te ljude, ali znam da to nije bilo ni dovoljno odgovorno ponašanje opštinskih odbora koji su pozvali ljude iz SNS-a da dođu na takav skup“, izjavio je on.

Prema rečima doktora Radovanović, najporaznije u čitavoj priče jeste činjenica da je sama vlast prekršila sopstvene mere.

„Postoji zabrana okupljanja, a tu se pojavila velika grupa ljudi koja je organizovano dovedena i odvedena autobusima. Duvali su jedni drugima u lice i vrat. Ako je i jedna osoba bila zaražena, onda ćemo za pet do deset dana imati više novoobolelih. Ukoliko je ta osoba zarazila nekoliko ljudi, a to se ne otkrije odmah, onda ćemo imati na duže staze povećanje broja obolelih i ta kriva, koja je obarana sa mnogo napora i po ogromnoj ceni, ponovo će početi da se razvlači“, naveo je Radovanović.

Prethodne večeri, povdom događaja ispred Skupštine, oglasio se putem Fejsbuka i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti Covid-19, epidemiolog Predrag Kon.

On je napisao da nije vreme za ovakvu vrstu okupljanja.

Printscr/Facebook

 

„Nikako nije vreme za masovne javne skupove. Još smo daleko od toga da virusa nema u cirkulaciji. Uz preterano opuštanje i povećanu frekvenciju kontakata prilično je verovatno da ćemo imati porast obolevanja posle 18.05. Niko ne treba da se iznenadi. Ipak još uvek može da se spreči. Samo da se sprovode mere. Ako ne može, moraće ponovo da se iz preporuka pređe u obavezno sprovođenje mera“, upozorio je Kon.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare