Podeli:
Foto: Printscreen/YouTube/RTS

Prvih pet modela respiratora srpske proizvodnje, koji je tim inženjera napravio za samo mesec dana, zvanično je predstavljeno danas, prenosi Radio televizija Srbije.

Kako se navodi u tekstu RTS-a, tim stručnjaka je radio bez dana pauze, između 10 i 15 sati dnevno. Ideja je potekla od inženjera elektrotehnike iz Instituta “Mihajlo Pupin” Ognjena Ristića.

Ristić je za RTS objasnio kako se koristi uređaj za mehaničku ventilaciju pluća.

“Ako pogledamo sam uređaj, napravili smo ga mahom da podržava sve režime koje podržava savremeni uređaj. Počeli smo od prototipa sa klipom, gde smo negde u prvoj trećini projekta ustanovili da on ne može da zadovolji odgovarajuće performanse. Za potrebe priključivanja na bolničku instalaciju smo razvili prototip sa proporcionalnim ventilima”, rekao je Ristić.

Ristić je istakao je da je osnovni režim na kojem radi uređaj kontrola volumena, i da se na taj režim najčešće stavlja papcijent kada je sedatiran. Uređaj podržava i kontrolu pritiska. Postoji i asistirani režim.

“U svim ovim situacijama, ukoliko pacijent nije napravio dovoljan broj udaha, mašina dodaje odgovarajuće udahe koji su mu potrebni. Takođe, napravljeni su i dodatni neinvazivni režimi ventilacije”, istakao je Ognjen Ristić.
Respiratori u rangu s najboljim svetskim

Vodeći inženjer projekta Vladimir Nešić je rekao da je na respiratoru radila grupa od desetak inženjera Instituta “Mihajlo Pupin” kao i ljudi iz “Smart risrča”. Zahvalio je i određenim firmama koje su pomogle.

Кaže da sledi standardna procedura sertifikacije i da bi po toj proceduri srpski respiratori mogli da se nađu u bolnicama. Navodi da ta procedura traje oko godinu dana, a da je ubrzana proceura moguća u vanrednim stanjima.

Nešić je istakao da su uređaji veoma ozbiljno pravljeni i da su vrlo kvalitetni, tako da mogu da stanu u rang sa vodećim svetskim respiratorima.

Кada je reč o delovima koji se ne proizvode u Srbiji, kontaktirana je namenska proizvodnja, konkretno “Prva petoletka” i deo „Trajala”.

“Pokušavamo da obezbedimo da se što više specifičnih delova proizvodi u Srbiji”, rekao je Nešić u razgovoru za RTS.