Užička deponija "Duboko", požar Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Užice je trenutno najzagađeniji grad u Srbiji, pokazuju podaci aplikacije za merenje kvaliteta vazduha X ECO.

Požar na deponiji „Duboko“ u ovom gradu na zapadu Srbije izbio je trećeg maja. Međutim, iako je Užice trenutno prvo na neslavnoj listi najzagađenijih gradova, treba napomenuti da koncentracije opasnih čestica PM 2.5 I PM 10 nisu u porastu i da su prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Užička deponija „Duboko“, požar Foto: Privatna arhiva

Pored Užica, na listi najzagađenijih gradova su i Čajetina, Aranđelovac, Šabac, Bajina Bašta, Raška, Subotica, Priboj, Kosjerić i Prijepolje. Izuzev Užica, Čajetine i Aranđelovca, gde je vazduh ocenjen kao „srednje zagađen„, u drugim pomenutim gradovima je „prihvatljiv“.

Vujović sazvala hitan sastanak zbog rasplamsavanja požara na deponiji

Potpredsednica Vlade i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović sazvala je danas u Užicu hitan koordinacioni sastanak nadležnih službi kako bi se organizovanom i brzom akcijom požar na deponiji „Duboko“ što pre stavio pod kontrolu.

„Situacija je, u odnosu na jutarnje časove, dosta bolja“, poručila je Vujović u Užicu, gde se požar na deponiji u ranim jutarnjim satima ponovo rasplamsao usled odrona dela deponije, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Užička deponija „Duboko“, požar Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Vujović je rekla da je zbog neophodnosti hitne reakcije, ponovo danas u Užicu i da je održala sastanak nadležnih službi, na kojem su odredili prioritetne aktivnosti.

PROČITAJTE JOŠ

„Za građane je važno da znaju da su sve službe koje mogu da doprinesu uključene i da se neumorno radi na rešavanju problema“, rekla je Vujović.

Požar gase helikopteri

Kako je Nova već pisala, odlukom Republičkog štaba za vanredne situacije stigli su helikopteri pa je gašenje požara na deponiji „Duboko“ nastavljeno i iz vazduha. Pored vatrogasnospasilačkih jedinica iz Užica, Ivanjice i Brodareva, siglo je pojačanje i iz Kraljeva i Kragujevca. Procena za stanje pukotine koju je po svemu sudeći izazvala eksplozija još uvek nije završena. Vatrogasci su angažovani na rubnim delovima požara dok se središnji deo gde se pukotina nalazi gasi iz vazduha.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare